Το φθινόπωρο η παραλαβή των 460 ΤΟΜΠ

Το φθινόπωρο η παραλαβή των 460 ΤΟΜΠ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο τρέχον έτος, και πιθανόν ώς το φθινόπωρο, εκτιμά το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ότι θα έχει παραλάβει τα 460 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), κυρίως του τύπου Μ-113 Α2, από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, την προμήθεια των οποίων είχε εγκρίνει ο τότε υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος τον Απρίλιο του 2013.

Αυτή την εκτίμηση έκανε ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χ. Μανωλάς, στη χθεσινή, πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ενώ εξήγησε και το σχέδιο του ΓΕΣ για την αξιοποίηση των συστημάτων αυτών από τις μονάδες του Στρατού. Τα οπλικά συστήματα αυτά προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2010 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Αυτή αποτελεί μια πάγια αμερικανική τακτική για εξοπλιστικά συστήματα που είτε αποσύρονται από την υπηρεσία είτε περισσεύουν λόγω μείωσης των επιχειρησιακών αναγκών, τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε φιλικές χώρες και αποφέρουν επικερδή συμβόλαια συντήρησης. Το ΓΕΣ έστειλε στις ΗΠΑ επιτροπή για να αξιολογήσει το υλικό και να βρει τα συστήματα που ταιριάζουν στις ελληνικές ανάγκες. Η επιτροπή κατέληξε σε μία επιλογή. Στη συνέχεια ακολούθησε μια χρονοβόρα διαδικασία, ώστε να δοθεί η έγκριση της αμερικανικής διοίκησης αλλά και για να εγκρίνει το υπουργείο Αμυνας την προμήθεια των ΤΟΜΠ που επελέγησαν, καθώς έπρεπε να καλυφθεί ένα σημαντικό κόστος μεταφοράς (που υπολογίζεται σε 4 ώς 5 εκατ. ευρώ) αλλά και να διαπιστωθεί τι είδους επιβάρυνση θα προκαλέσει η συντήρησή τους στις Ε.Δ. Στην περίπτωση των Μ-113 Α2 η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή, γιατί ο Στρατός διαθέτει ήδη ΤΟΜΠ αυτού του τύπου.

Το ΤΟΜΠ Μ-113, το οποίο κατασκευάζει η βρετανική πολυεθνική BAE Systems, χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στον πόλεμο του Βιετνάμ και εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό ΤΟΜΠ του αμερικανικού στρατού. Το ερπυστριοφόρο όχημα μπορεί να μεταφέρει 11 άνδρες και ζυγίζει 12 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή