Πολύτιμη η αρωγή της Νορβηγίας

Πολύτιμη η αρωγή της Νορβηγίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστασία, καθοδήγηση και στέγη στα νέα Κέντρα Φιλοξενίας Ανηλίκων σε Πάτρα και Αθήνα θα βρίσκουν στο εξής εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι από χώρες εκτός της Ε.Ε. Το πρόγραμμα «Stegi Plus» υλοποιείται από τη ΜΚΟ Praksis και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) που αποτελεί τη διαχειρίστρια αρχή του προγράμματος SOAM. Η Ελλάδα αποδέχεται από το 1996 χορηγίες του ΕΟΧ, το 95% των οποίων προέρχεται από τη Νορβηγία. Για τα έτη 2009-2014 έχουν δοθεί 63,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. αφορούν δράσεις σχετικές με τη μετανάστευση.

Σημαντική είναι η εμπειρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην υποστήριξη ανήλικων μεταναστών. «Ο δύσκολος χειμώνας του 1996 στην Πάτρα μας είχε δώσει την αφορμή παρέμβασης, προκειμένου ανήλικοι να φιλοξενηθούν αρχικά σε ξενοδοχεία της περιοχής», διηγήθηκε η κ. Δώρα Παπαδοπούλου, τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας, «εν συνεχεία διαμορφώσαμε ξενώνα στην Αγριά Βόλου, όπου στεγάζονται 50 ανήλικοι». Οι νέες εγκαταστάσεις στην Πάτρα έχουν χωρητικότητα συνολικά 70 ατόμων, 30 ανήλικοι και 40 ενήλικοι από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αιτούντες άσυλο. «Στεγαζόμαστε σε ένα νεοκλασικό, το οποίο ανακαινίσαμε», περιέγραψε ο πρόεδρος του Praksis, Τζανέτος Αντύπας, «δώσαμε σε κάθε δωμάτιο άλλο χρώμα, για να δημιουργήσουμε μια αίσθηση οικειότητας». Η αντίστοιχη δομή στην Κυψέλη έχει υποδεχθεί από τον Σεπτέμβριο 35 εφήβους. Υπολογίζεται πως μέχρι τις 30 Απριλίου 2016 θα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 450 άνθρωποι και στις δύο δομές. Η διαδικασία παραπομπής γίνεται μέσω του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η πλειονότητα αυτών είναι παιδιά 16 ετών με καταγωγή από το Αφγανιστάν. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους ανηλίκους από κινδύνους, όπως εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση ή εμπορία οργάνων, αλλά και να συμβάλουμε στην οικογενειακή επανένωση, όταν αυτή είναι εφικτή», επισήμανε ο κ. Αντύπας. Πέρα από την ψυχοκοινωνική στήριξη, τη νομική συμβουλευτική, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συνοδεία των παιδιών σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία, ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το περίφημο «buddy system», «που διασυνδέει έναν ενήλικο εθελοντή με έναν φιλοξενούμενο, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα το παιδί να αποκτά ένα πρόσωπο αναφοράς στην Ελλάδα, ένα φίλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή