ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατατέθηκε νομοσχέδιο με πολεοδομικές παρεμβάσεις

katatethike-nomoschedio-me-poleodomikes-paremvaseis-2014268

Η νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων δημόσιων δασικών εκτάσεων που έγιναν πριν από το 1975, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων βιομηχανιών, η δυνατότητα ανέγερσης ή επέκτασης βιομηχανιών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, η οικοδόμηση των «τυφλών» οικοπέδων είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες «φωτογραφικές» διατάξεις που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του απερχόμενου υφυπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας» είναι μια συρραφή ετερόκλητων ρυθμίσεων με κοινό παρονομαστή την παροχή εξαιρέσεων ή παρεκκλίσεων από την περιβαλλοντική ή πολεοδομική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα:

• Οσον αφορά στα υδατορέματα, περιλαμβάνει μια νέα διοικητική διαδικασία οριοθέτησης. Η οποία, όμως, δεν απαιτείται για την εκτέλεση πλήθους τεχνικών έργων σε ρέματα, όπως φράγματα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Δίνεται, μάλιστα, δυνατότητα «προσωρινής» οριοθέτησης για το χτίσιμο δίπλα σε ρέμα με βάση μελέτες… του ενδιαφερομένου.

• Απελευθερώνεται η δόμηση στα τυφλά οικόπεδα, κατά παράβαση της νομολογίας του ΣτΕ (απόφαση 1828/08).

• Νομιμοποιείται η καταπάτηση και οικοπεδοποίηση δημόσιων δασικών εκτάσεων, εφόσον έγινε προ του 1975 και «καλύφθηκε» με οποιαδήποτε διοικητική πράξη. Μάλιστα όσες από αυτές τις περιοχές εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης προ του 1975 δεν επηρεάζονται από άλλες προστατευτικές διατάξεις (λ.χ. ΖΟΕ).

• Επιτρέπεται η επέκταση ή δημιουργία νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές «κατά παρέκκλιση των ειδικών όρων δόμησης που ισχύουν».

• Επίσης, όταν ένας ρυμοτομημένος οικισμός βρίσκεται δίπλα ή μέσα σε περιοχή απολύτου προστασίας (λ.χ. την καρδιά εθνικού δρυμού, όπως η Πάρνηθα), τότε τα οικόπεδα δίπλα σε δρόμους «σε ακραία σημεία» είναι οικοδομήσιμα.

• Επιτρέπεται η αύξηση στο ύψος και το μέγεθος «ειδικών» κτιρίων πλην γραφείων σε περιοχές με ΣΔ έως 1,2 με απόφαση υπουργού.

• Εγκαταστάσεις εκτροφής σαλιγκαριών, ξηραντήρια καπνού Βιρτζίνια και θερμοκήπια κατασκευάζονται χωρίς περιορισμούς ως προς την κάλυψη, το ύψος και τον αριθμό των κατασκευών.

• Νομιμοποιούνται όλες οι βιομηχανίες που έχουν παράνομους ορόφους και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επίσης δεν υπόκεινται σε περιορισμό ορόφων και όσες βιομηχανίες χτιστούν σε εκτός σχεδίου περιοχές στο μέλλον.

• Οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες διανεμήθηκαν πριν από το 1975 από το υπουργείο Γεωργίας, αλλά τα συγκεκριμένα εξαιρέθηκαν από τη διανομή, θεωρούνται εντός σχεδίου.

• Δημιουργείται ναοδομία στην Εκκλησία της Κρήτης και προβλέπεται ότι για την έκδοση αδειών, αντί τίτλου ιδιοκτησίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν «πιστοποιητικό περί μη διεκδίκησης του ακινήτου από το Δημόσιο ή ΟΤΑ».

• Για την κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης δήμων, κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ ή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων «δεν απαιτείται έκδοση άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».

• Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας σε γήπεδα εμπορικών χρήσεων που θα καλύπτουν μέχρι το 15% του συντελεστή τους.

• Νομιμοποιούνται χωρίς παράβολο ή πρόστιμο αυθαίρετα θρησκευτικών ΝΠΙΔ που χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικό έργο, καθώς και κτίρια αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή από ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ.