«Οι πολίτες θέλουν τον γιατρό τους»

«Οι πολίτες θέλουν τον γιατρό τους»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ξέρω εάν συνεργάζεται πλέον με τη μονάδα η ενδοκρινολόγος που με παρακολουθούσε. Eίχα πάει και σε νοσοκομείο αλλά μου έκλειναν ραντεβού μετά πέντε μήνες». Η αγωνία που εξέφραζε χθες η νεαρή γυναίκα σε πηγαδάκι με πολίτες οι οποίοι είχαν επισκεφθεί τη μονάδα ΠΕΔΥ -πρώην πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ- στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των ασφαλισμένων τη δεύτερη ημέρα της «επανεκκίνησης» των πολυϊατρείων.

«Η πρώτη ερώτηση που μας κάνουν οι επισκέπτες μας είναι εάν ο γιατρός που γνωρίζουν από την προηγούμενη λειτουργία του πολυϊατρείου συνεχίζει να εργάζεται εδώ. Οι πολίτες θέλουν τον γιατρό τους. Η ιατρική δεν γίνεται μέσω των υπολογιστών», σημειώνει στην «Κ» η διευθύντρια της Μονάδας στην οδό Αλεξάνδρας κ. Κυριακή Ζαμάγια. «Η δεύτερη ερώτηση που κάνουν είναι εάν θα χρειαστεί να πληρώσουν».

Στη μονάδα της Λ. Αλεξάνδρας, χθες κατά τις 11 π.μ. η κίνηση ήταν σχετικά μικρή. Λίγοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, περίμεναν έξω από τα ιατρεία – κυρίως καρδιολογικό και ορθοπεδικό. «Προς το παρόν δεν μας έχουν επισκεφθεί ανασφάλιστοι», επισημαίνει η διευθύντρια. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αλλωστε και η πινακίδα στην είσοδο του πολυϊατρείου, γράφει ακόμα «Τοπική Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ». Η αλλαγή της θα γίνει κεντρικά από την Υγειονομική Περιφέρεια. Οι απορίες των πολιτών είναι ακόμα πολλές. «Πού κλείνουμε ραντεβού;» ρωτούσε μία κυρία στην είσοδο για να λάβει την απάντηση από εργαζόμενο στο πολυϊατρείο, «δεν μπορείτε ακόμα. Σε περίπου μία εβδομάδα».

«Από την Πέμπτη ουσιαστικά λειτουργούμε. Ξεκινάμε χωρίς ραντεβού και δεχόμαστε όλους τους ασθενείς. Προοδευτικά θα καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών», επισημαίνει η κ. Ζαμάγια. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας στη μονάδα εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 100 πολίτες για συνταγογράφηση. Η εικόνα από τη χθεσινή δεύτερη ημέρα ήταν καλύτερη. «Μόλις με ενημέρωσε μία γιατρός ότι μόνο αυτή έχει ήδη εξυπηρετήσει 25 πολίτες». Το συγκεκριμένο πολυϊατρείo πριν από τον Νοέμβριο (όταν ξεκίνησαν οι απεργίες των γιατρών) δεχόταν κατά μέσο όρο 1.000 ασφαλισμένους την ημέρα, ενώ πριν από τη λειτουργία των πενταψηφίων αριθμών για την οργάνωση των ραντεβού, δεχόταν 1.800-2.000 ασθενείς ημερησίως.

Σήμερα η μονάδα της Αλεξάνδρας ακολουθεί το θεσπισμένο ωράριο: 7 π.μ. – 7 μ.μ. Συνολικά, 82 γιατροί -από τους 125 που είχε όταν λειτουργούσε υπό τον ΕΟΠΥΥ- βρίσκονται στη διάθεση του κοινού. Στην πρωινή βάρδια υπηρετούν περίπου 50, ενώ το μεσοδιάστημα 11 π.μ. – 3μ.μ., που συμπίπτουν η πρωινή με την απογευματινή βάρδια, είναι σχεδόν όλοι. Η μονάδα διαθέτει 17 ειδικότητες, από παθολόγους έως αλλεργιολόγους, ωστόσο σύμφωνα με την κ. Ζαμάγια, υπάρχει έλλειψη σε γυναικολόγους και παιδιάτρους.

Σχεδόν οι μισοί από τους 82 γιατρούς έχουν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να εργάζονται με το προηγούμενο καθεστώς (να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο). Η εκδίκαση των υποθέσεων αναμένεται το α΄ δεκαήμερο του Απριλίου, και ενδεχόμενη αρνητική έκβαση γι’ αυτούς, πιθανόν να οδηγήσει κάποιους να επιλέξουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, ενδεχόμενο που συζητείται μεταξύ των γιατρών στους διαδρόμους της μονάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή