Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές

Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα αίτια του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, μέσα στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, στα μεγαλύτερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας σημειώνονται υπόγειες κινήσεις βαρυποινιτών και «βαρώνων» του οργανωμένου εγκλήματος, που αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Πληροφορίες που φθάνουν από πολλές φυλακές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στις αρχές ασφαλείας, καθώς εμφανίζουν εικόνα «κινούμενης άμμου», με γνωστούς βαρυποινίτες, που χρόνια κάνουν «μπίζνες» μέσα από τα κελιά τους, να οργανώνουν τώρα αντιδράσεις για να μην περάσουν διατάξεις που αυστηροποιούν την κράτησή τους και τους κόβουν τις γέφυρες με τον «έξω» κόσμο. Η κατάσταση, που παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές, εκτιμάται ως εξαιρετικά σοβαρή και δεν είναι τυχαίο πως οι πληροφορίες που υπήρχαν από μέρες για κινήσεις των βαρυποινιτών σε συγκεκριμένες φυλακές οδήγησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε κατεπείγουσα παρέμβαση.

Η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αποδέκτρια των πληροφοριών για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα, διέταξε ήδη κατεπείγουσα έρευνα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έχει κληθεί για αύριο σε εξηγήσεις, ως ύποπτος, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, από το γραφείο του οποίου εμφανίζεται να έχουν φύγει φαξ προς διάφορους κρατουμένους με προτροπές για κινητοποιήσεις. Κι ενώ το οργανωμένο έγκλημα μέσα σε πολλές φυλακές οργανώνεται για να μην ψηφιστούν τα μέτρα αυστηροποίησης της κράτησης των επικίνδυνων κακοποιών, το τεταμένο κλίμα φορτίστηκε και από την παρέμβαση του Δημήτρη Κουφοντίνα της «17Ν», ο οποίος εμφανίζεται αλληλέγγυος με τα «αιτήματα» των κρατουμένων.

Πάντως, έμπειροι παράγοντες, με όσα συμβαίνουν μέσα στις φυλακές, εξέφραζαν στην «Κ» ανησυχία για την κατάσταση που επιχειρούν κάποιοι να διαμορφωθεί και μάλιστα σε μια κρίσιμη όπως τόνιζαν περίοδο με σημαντικά πολιτικά γεγονότα.

Κάταγμα ή ηλεκτροσόκ;

Την ίδια ώρα, το τραγικό συμβάν με τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές του Μαλανδρίνου ανήμερα την 25η Μαρτίου έμελλε να έχει απρόσμενη εξέλιξη. Ο βαρυποινίτης που αφαίρεσε τη ζωή του άτυχου σωφρονιστικού υπαλλήλου βρέθηκε νεκρός, δύο ημέρες μετά, σε κελί των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, όπου και μετήχθη το απόγευμα της Πέμπτης. Η ιατροδικαστική έκθεση, που διενεργήθηκε από τον ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη, αποκαλύπτει σημαντικότατα ευρήματα για τα αίτια του θανάτου του κακοποιού, δίχως ωστόσο να καταλήγει με απόλυτη βεβαιότητα στο τι προκάλεσε τον θάνατό του.

Το βέβαιο είναι πως ο Αλβανός κακοποιός έφερε πολλά χτυπήματα σε όλο του σώμα από «σπειροειδές θλων όργανο», όπως επί λέξει αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή, ενώ εντοπίστηκε και κάταγμα στο στέρνο. Το κάταγμα αυτό, κατά τον ιατροδικαστή, ενδέχεται να «συνετέλεσε στην επέλευση του θανατηφόρου αποτελέσματος», ενώ παράλληλα ένα ακόμη εύρημα περιπλέκει την υπόθεση.

Οπως αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση, εντοπίστηκε έγκαυμα στο δεξί χέρι του και διατυπώνονται υπόνοιες πως μπορεί να οφείλεται σε παροχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος που ενδέχεται να τον οδήγησε στον θάνατο. Πάντως, η έρευνα που ήδη διενεργείται από τις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνει ευρύ κύκλο προσώπων, ξεκινώντας από τις φυλακές του Μαλανδρίνου και φθάνοντας μέχρι τις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, όπου ο κακοποιός μετήχθη και τοποθετήθηκε σε κελί με κάμερα στις 15.42 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η έρευνα εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταδείξει ποιος από εκείνους που χειρίστηκαν τη φρούρηση του Αλβανού κακοποιού, μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα στο Μαλανδρίνο, ήταν ο υπαίτιος για το χτύπημα ή την ενέργεια που του προκάλεσε τον θάνατο. Κρίσιμα θεωρούνται για τον ακριβή προσδιορισμό του αιτίου που προκάλεσε τον θάνατο του βαρυποινίτη τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης, που ήδη έχει διαταχθεί. Από τα ευρήματά της θα ξεκαθαριστεί αν πέθανε από το κάταγμα στο στήθος ή από την παροχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή