Εξάρχεια: Τι συμβαίνει στα στενά γύρω από την πλατεία

Εξάρχεια: Τι συμβαίνει στα στενά γύρω από την πλατεία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Εξάρχεια, που χαρακτηρίζονταν από έντονη κοινωνική και πολιτική αναταραχή τις προηγούμενες δεκαετίες, εδώ και μερικά χρόνια αποτελούν καταφύγιο κυρίως για παρακμιακές ομάδες, για εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών, αλλά και για άτομα απ’ όλη την Αθήνα, που πάνε εκεί κυρίως όταν… μυρίζει επεισόδια.

Μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής ακούγονται, τουλάχιστον, δύο απόψεις για την εικόνα των Εξαρχείων: της πλειοψηφίας των κατοίκων, που δεν έχουν ιδεολογική ταυτότητα και θέλουν ο νόμος «να λειτουργεί» στην περιοχή τους, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι αντιδρούν στην παρουσία της Αστυνομίας. Παρά τις σημαντικές διαφορές, πάντως, οι δύο απόψεις συγκλίνουν σε κάτι βασικό: στο ότι η περιοχή έχει γίνει άντρο εμπορίου ναρκωτικών, μια κατάσταση από την οποία πλήττονται όλοι.

«Το πρώτο που σκεφθήκαμε, μόλις μάθαμε για τις απαγωγές, είναι ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες που πουλάνε ναρκωτικά» λέει στην «Κ» νεαρός της περιοχής. «Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για επιχείρηση της Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών διώξεων. Ωστόσο, όταν η τηλεόραση δεν μετέδιδε τίποτα σχετικό, σκεφτήκαμε ότι έχει να κάνει με το εμπόριο ναρκωτικών».

Τους προηγούμενους μήνες είχαν προηγηθεί πυροβολισμοί από αγνώστους στα στενά της περιοχής, στα οποία γίνεται εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών. Ακόμα έχουν σημειωθεί, χωρίς να έχουν καταγραφεί επίσημα, ξυλοδαρμοί ατόμων από ομάδες ροπαλοφόρων. Αφορμή για τους ξυλοδαρμούς, αποτέλεσε κατά περίπτωση, το… ντύσιμο του θύματος, που μπορεί να παρέπεμπε σε «εθνικιστή», το γεγονός ότι μπορεί να ήταν «διακινητές ναρκωτικών» κ.ά. Ακόμα έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις και λεηλασίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ηλεκτρονικών ειδών, γενικού εμπορίου κ.ά. Οι λιγοστοί κάτοικοι, οι οποίοι έχουν επιχειρήσει να αντισταθούν στην γκετοποίηση της περιοχής και τη μετατροπή της σε «άβατο», λοιδορήθηκαν από τους «αναρχικούς» και αγνοήθηκαν από τις Αρχές.

Τα βράδια η πλατεία Εξαρχείων μυρίζει… μπαρούτι. Οι συμπλοκές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ακόμα και οι «παραδοσιακές» ομάδες αναρχικών δείχνουν ανήμπορες να κάνουν οτιδήποτε.

«Πριν από δύο ημέρες ένα τσογλάνι μού επιτέθηκε φραστικά. Μου είπε να φύγω από τα Εξάρχεια και να πάω στο Κολωνάκι, επειδή φορούσα κοστούμι, γραβάτα και κρατούσα χαρτοφύλακα. Μένω εδώ όλη τη ζωή μου, ήξερα τους παλιούς αναρχικούς της περιοχής, πίναμε κρασιά μαζί τα απογεύματα του Σαββάτου. Και σήμερα έχουμε γεμίσει με διάφορους αλήτες που δεν ξέρουμε από πού ήρθαν και τι ακριβώς θέλουν. Προσπαθούν να μας διώξουν από το σπίτι μας» μας λέει μόνιμος κάτοικος της περιοχής, δείχνοντας μια παρέα νεαρών που κάθεται στα σκαλιά πολυκατοικίας στην οδό Μπενάκη.

«Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια το θέμα των συμμοριών βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων» ήταν το τελικό σχόλιο ενός θαμώνα της περιοχής που δηλώνει «αναρχικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή