Ξεκαθάρισμα με απαγωγές στα Εξάρχεια

Ξεκαθάρισμα με απαγωγές στα Εξάρχεια

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών που τις τελευταίες εβδομάδες αποπειράθηκαν να επεκτείνουν τη δράση τους και να πουλήσουν «προστασία» σε καταστήματα της πλατείας Εξαρχείων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της Ασφάλειας, τα θύματα της καταδρομικής επίθεσης ένοπλων κουκουλοφόρων αναρχικών, το βράδυ του Σαββάτου της 22ας Μαρτίου. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., τα δύο άτομα που «απήχθησαν» λίγο μετά τις 10 μ.μ από την πλατεία Εξαρχείων ανήκουν σε σπείρα Αλβανών, που ελέγχει τη διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων, τον λόφο Στρέφη και αλλού.

Η ίδια πηγή περιέγραψε τα μέλη της ομάδας ως άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών και προσέθεσε ότι δύο-τρία από αυτά διατηρούν «χαλαρή» (όπως τη χαρακτήρισε) σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανσή του ότι στην εν λόγω σπείρα έχουν μεταπηδήσει άτομα, που φέρονται να είχαν συμμετοχή στην ένοπλη συμπλοκή με ένα νεκρό τον περασμένο Νοέμβριο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κωλέττη, στα Εξάρχεια. Τότε, νεκρός από τα πυρά των δραστών είχε πέσει 29χρονος Αλβανός, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών. Την έρευνα για την υπόθεση διεξάγει το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι πρόκειται για μέλη σπείρας Αλβανών που τις τελευταίες περίπου 20 ημέρες επιχείρησαν να πουλήσουν προστασία σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων. Στόχος των κουκουλοφόρων αναρχικών ήταν να τους εκφοβίσουν, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι την επόμενη φορά θα κάνουν χρήση των όπλων τους» δήλωσε στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αντιεξουσιαστές

«Καθαρή» εικόνα εμφανίζεται να διαθέτει η Ασφάλεια και σε σχέση με την ταυτότητα ορισμένων τουλάχιστον από τα συνολικά 15 – 20 άτομα που μετείχαν στην καταδρομική επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου. Ειδικότερα, ως εμπνευστή και συντονιστή αυτής θεωρούν παλαιό στέλεχος του αντιεξουσιαστικού χώρου που φέρεται σήμερα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε στέκι – κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων. Υστερα από αστυνομική έρευνα στο σπίτι του τον περασμένο Ιανουάριο είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο επιστολή, με την οποία απέδιδε την παράνομη κατοχή όπλου στη «στοχοποίησή του από τις μαφίες των Εξαρχείων που διακινούν ναρκωτικά».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ως μετέχοντες στην καταδρομική επιχείρηση αναγνωρίστηκαν 2 – 3 ακόμα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα σπίτια των οποίων είχαν ερευνηθεί το διάστημα που ακολούθησε την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Από μαρτυρίες που έχουν στη διάθεσή τους αστυνομικοί προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους δράστες φορούσαν κουκούλες full face και κράνη. Τρία ή τέσσερα άτομα ήταν οπλισμένα με πιστόλια (ή κυνηγετικές καραμπίνες σύμφωνα με άλλη εκδοχή). Η επιχείρηση έγινε λίγα λεπτά μετά τις 10 μ.μ και διήρκησε 15 λεπτά. Η ομάδα των δραστών προσέγγισε την πλατεία από την οδό Θεμιστοκλέους και απομακρύνθηκε από τον ίδιο δρόμο. «Την ημέρα της επίθεσης οι φερόμενοι ως δράστες δεν μετέβησαν στο στέκι – κατάληψη προκειμένου να μην μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις κινήσεις τους» δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Πολιτική παρέμβαση»

Υπενθυμίζεται ότι στο Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο σχετικό με τα γεγονότα του Σαββάτου, το οποίο χαρακτήριζε την καταδρομική επιχείρηση των ενόπλων ως «πολιτική παρέμβαση»: «σύντροφοι του αναρχικού χώρου πραγματοποιήσαμε μια πολιτική παρέμβαση με ένα σαφέστατο μήνυμα και πολλαπλούς αποδέκτες. Από εδώ και στο εξής δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε εχθρική συμπεριφορά απέναντι στον πολιτικοποιημένο κόσμο της περιοχής, τους κατοίκους της, τους κινηματικούς χώρους και τα στέκια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την ιστορική περιοχή των Εξαρχείων έρμαιο στις κάθε λογής μαφίες και συμμορίες».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου να συνδέονται και με την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αναταραχής στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Οπως εξηγούν, «είναι πιθανό πίσω από την υπόθεση “αρπαγής” να κρύβεται αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων αντιεξουσιαστών και Αλβανών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, με αφορμή την άρνηση των τελευταίων να μετάσχουν στην προσπάθεια υποκίνησης εξεγέρσεων στις φυλακές». Εξάλλου, με όσα εκτυλίσσονται τελευταία στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. και την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης (με μηχανισμό αποτελούμενο από 8,5 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας) στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, ξημερώματα Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή