Διάσωση εκατοντάδων μεταναστών ανοιχτά της Κρήτης

Διάσωση εκατοντάδων μεταναστών ανοιχτά της Κρήτης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία και επιτυχημένη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο, πραγματοποίησε χθες το Λιμενικό Σώμα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Περισυνελέγησαν 331 άτομα, που αφού επιβιβάστηκαν σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο, μεταφέρονται προς τα νότια παράλια της Κρήτης, με πιο πιθανό προορισμό την Παλαιόχωρα. Από εκεί αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στα Χανιά. Πρόκειται για 267 άνδρες, 24 γυναίκες και 40 παιδιά, οι οποίοι κατάγονται (σύμφωνα με τις πρώτες δικές τους δηλώσεις) από τη Συρία και την Αίγυπτο.

Ολα ξεκίνησαν στη 1 τα ξημερώματα χθες, όταν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή έφτασαν πληροφορίες για την ύπαρξη πλεούμενου με μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών στα νότια της Κρήτης, από το ομόλογο Κέντρο Ερευνας – Διάσωσης Ιταλίας (MRCC/ ROMA). Κατόπιν ερευνών εντοπίστηκε το πλοιάριο, φορτωμένο με μεγάλο αριθμό ατόμων, στη θαλάσσια περιοχή περίπου 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, πλησίον περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης Μάλτας.

Επρόκειτο για ένα, σε κακή κατάσταση, αλιευτικό σκάφος περίπου τριάντα δύο μέτρων (32 μ.), το οποίο βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη θέση στην ανοιχτή θάλασσα. Ο κίνδυνος μιας τραγωδίας ήταν υπαρκτός. Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε από το υπό ελληνική σημαία παραπλέον δεξαμενόπλοιο «Olympic Faith». Αμεσα και υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), στην περιοχή κατέπλευσε στις 11 π.μ. πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, το οποίο και βοήθησε στην ασφαλή πρόσδεση του πλοιαρίου των μεταναστών επί του «Olympic Faith».

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού, με εντολή του ΕΚΣΕΔ δεσμεύθηκαν στο σημείο για να βοηθήσουν ακόμα δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού« USΝS John Lenthall». Επίσης, έσπευσε στην περιοχή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΣΕΔ, φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια σε όσους από τους διασωθέντες είχαν ανάγκη.

Με τη βοήθεια του πληρώματος του πλοίου ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών από το πλοιάριο στο «Olympic Faith», παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Προτεραιότητα δόθηκε, σύμφωνα με το Λιμενικό, σε παιδιά και γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή