Ανοίγουν σήμερα όλα τα φαρμακεία

Ανοίγουν σήμερα όλα τα φαρμακεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν ξανά από σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, αφού οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους και να διερευνήσουν άλλες μορφές κινητοποιήσεων για να αντιδράσουν στις αλλαγές που επιφέρει στο επάγγελμά τους ο νόμος που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Για σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει προαναγγείλει στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επιπλέον, ο ΦΣΑ αναμένει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων -όπως ορίζει ο νέος νόμος- προκειμένου να σταματήσει να ορίζει εφημερίες για τα φαρμακεία ευθύνης του, εκτός από διανυκτερεύσεις και εφημερίες αργιών και Κυριακών. Το σκεπτικό αυτής της κίνησης είναι ότι η υποχρέωση των συλλόγων είναι να βγάζουν εφημερίες μόνο όταν τα φαρμακεία είναι κλειστά. Με δεδομένο ότι πλέον τα φαρμακεία θα ανοίγουν όποτε επιθυμούν εντός εμπορικού ωραρίου, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο ΦΣΑ θα ορίζει μόνο διανυκτερεύοντα φαρμακεία και εφημερίες αργιών.

Ο ΠΣΑ προχωρεί τις νομικές ενέργειες κυρίως προς τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά ψηφισθέντων διατάξεων που αφορούν τα φαρμακεία. Ο ΠΦΣ επιπλέον προαναγγέλλει πρωτοβουλίες αντίδρασης «στις σημερινές και τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις», και τονίζει ότι «ο αγώνας των φαρμακοποιών κατά των συμφερόντων που μεθοδεύουν την εξόντωση των φαρμακείων και την εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης συνεχίζεται».

Η ψήφιση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία από τη Βουλή οδήγησε τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κυριάκο Θεοδοσιάδη στην παραίτηση από μέλος της Ν.Δ. Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών και υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων». Οπως αναφέρει στην επιστολή αποχώρησης που απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, «η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές μου, οδηγεί σε εξαφάνιση τη μεσαία τάξη και χθες ολοκλήρωσε, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την καταστροφή των φαρμακοποιών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και για τους οποίους μάχομαι. Επειδή πιστεύω ότι οι πολιτικές μου επιλογές πρέπει να είναι συμβατές με τη συνείδησή μου, αποχωρώ από τη Ν.Δ.». Είχε προηγηθεί -το Σάββατο- επιστολή προς τη Γραμματεία Συνδικαλισμού της Νέας Δημοκρατίας των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΟ Φαρμακοποιών Ν.Δ., με την οποία γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή οι φαρμακοποιοί κατέβαλλαν προσπάθειες για να αλλάξουν επίμαχες διατάξεις. «Εισέπραξα τουλάχιστον 30 τοποθετήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης ότι δεν θα ψήφιζαν και τελικά ψήφισαν», επεσήμανε ο κ. Θεοδοσιάδης. «Επτά – οκτώ βουλευτές της Ν.Δ. συνέταξαν τροπολογία για τα φαρμακεία, αλλά η αντίθεση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ήταν απόλυτη και κατηγορηματική. Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να περάσει κάποιες αλλαγές και έπειτα από λίγο στο καφενείο της Βουλής σε τετ α τετ με τον Γεωργιάδη του υπαγόρευε να μην υποχωρήσει». Δεσμεύσεις για προσπάθεια διορθωτικών κινήσεων έλαβαν οι φαρμακοποιοί και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Στο τέλος, εκπρόσωποι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκαν τον κίνδυνο να πτωχεύσει η χώρα, αφού ενημέρωσαν τους φαρμακοποιούς ότι βολιδοσκοπήθηκε η τρόικα η οποία απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή