Στο ΣτΕ η κατανομή προσλήψεων των εκπαιδευτικών

Στο ΣτΕ η κατανομή προσλήψεων των εκπαιδευτικών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 1175/2014 απόφασή του, παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να κριθεί εάν είναι Συνταγματική ή όχι η κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών που έγινε με το νόμο 3848/2010. Πάντως, το Γ΄ Τμήμα αποφάνθηκε ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, αλλά κατ΄ εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3848/2010, δεν διορίστηκαν. Οι εκπαιδευτικοί υποστήριζαν την αντισυνταγματικότητα του νέου τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών.

Το Διοικητικό Εφετείο, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (Ν. 3900/2010), έστειλε στο ΣτΕ προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τη Συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ, μία άλλη ομάδα 54 εκπαιδευτικών έκανε παρέμβαση υπέρ των θέσεων και των απόψεων των 85 συναδέλφων τους που είχαν προσφύγει ήδη στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Με τους εν λόγω δύο νόμους καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι οι διορισμοί των μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 103 του Συντάγματος).

Επίσης, το Τμήμα έκρινε ότι στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας προσκρούουν και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον αριθμό διορισμού ως μονίμων, αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία διορίζεται με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των διοριστέων εκπαιδευτικών από τον πίνακα του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις γιατί δεν αναφέρουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών με 30μήνη ή 24μήνη προϋπηρεσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή