Στις προσλήψεις μετρούν οι δεξιότητες, όχι τα προσόντα

Στις προσλήψεις μετρούν οι δεξιότητες, όχι τα προσόντα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι δεξιότητες είναι πιο αξιόπιστο κριτήριο από ό,τι τα προσόντα και είναι πιο σημαντικό κριτήριο παραγωγικότητας. Για να το θέσουμε αλλιώς: οι επιχειρήσεις στις επιλογές τους για τις προσλήψεις δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις δεξιότητες των υποψηφίων από ό,τι σε ακαδημαϊκά προσόντα, όπως τα πτυχία», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τάσος Μπιζόπουλος, ανώτερο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπός της στον ΟΟΣΑ στο πρόγραμμα PIAAC για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των ενηλίκων από 16 έως 65 ετών.

Η έρευνα για τη διεθνή αξιολόγηση των δεξιοτήτων των ενηλίκων (PIAAC), κάτι αντίστοιχο του διαγωνισμού PISA για τους 15χρονους, διεξήχθη σε 30 χώρες -με 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ αυτών- και από χθες ήλθε η σειρά της χώρας μας να συμμετάσχει. Οι ενήλικοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το ακαδημαϊκό τους προφίλ και την έως τώρα επαγγελματική τους διαδρομή (π.χ. εάν θεωρούν ότι οι δεξιότητές τους ήταν χρήσιμες στην επαγγελματική τους πορεία). Κατόπιν θα κληθούν -για περίπου 60 λεπτά- να απαντήσουν σε τεστ σχετικά με την κατανόηση ενός κειμένου, μαθηματικές ασκήσεις, τεστ που αφορούν τη χρήση Η/Υ (ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός είναι υψηλός μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών).

«Σε πολλές χώρες από αυτές που μετείχαν έως τώρα στο PIAAC, σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού είτε δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τις δεξιότητές τους στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε δεν διαθέτουν βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 7% (σε Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σουηδία) έως 23% ή υψηλότερα (σε Σλοβακία, Ισπανία, Ιταλία, Κορέα, Πολωνία). Ομως, ακόμα και οι ενήλικοι που διαθέτουν δεξιότητες χρήσης Η/Υ βαθμολογήθηκαν στην πλειονότητά τους στα χαμηλότερα επίπεδα όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων σε προηγμένο τεχνολογικό περιβάλλον. Μόνο το 2,9% έως 8,8% (ανάλογα με τη χώρα) των ενηλίκων κατέδειξε ότι διέθετε δεξιότητες πολύ υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο κ. Μπιζόπουλος. Και καταδεικνύοντας τη σημασία του PIAAC ο κ. Μπιζόπουλος τονίζει: «Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η αυξανομένη σημασία των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα προσόντα. Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δεξιότητες του εργαζομένου παρά για τα προσόντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή