Κατά συστήματος προσλήψεων το ΣτΕ

Κατά συστήματος προσλήψεων το ΣτΕ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί η απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3848/2010. Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, που εάν εκδώσει ανάλογη απόφαση, θέτει «στον αέρα» όλες τις προσλήψεις από το 2010 μέχρι σήμερα.

Το ΣτΕ κλήθηκε να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα που υπέβαλαν τα Διοικητικά Δικαστήρια, στα οποία είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, αλλά κατ’ εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3848/2010 δεν διορίστηκαν. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συναδέλφων τους έκαναν 54 ακόμη εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με την επίμαχη νομοθεσία, οι διορισμοί των μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός των εκπαιδευτικών είναι αντίθετος στις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Στις ίδιες αρχές, σύμφωνα με το ΣτΕ, αντιβαίνουν οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον αριθμό διορισμού ως μονίμων, αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία. Μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι έκριναν ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν αναφέρουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή