Υπογραφές για μια «πολιτική ένωση της Ευρωζώνης»

Υπογραφές για μια «πολιτική ένωση της Ευρωζώνης»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Είναι η τρίτη κίνηση, μετά τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Ελληνες διανοούμενοι υπογράφουν ένα κείμενο για μια πολιτική ένωση της Ευρωζώνης. Το κείμενο και οι υπογραφές δημοσιεύονται στο τεύχος Απριλίου του Athens Review of Books.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου 2013 από την εφημερίδα Die Zeit και κάτω από το κείμενο υπέγραφαν 11 Γερμανοί διανοούμενοι, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κρίση χρέους που διαιωνίζεται, απειλώντας την Ευρώπη και τον κόσμο. Ακολούθησε, στις 16 Φεβρουαρίου 2014, μ’ ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde και το υπέγραφαν 15 φιλόσοφοι, πολιτειολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, ιστορικοί, συγγραφείς κ.ά. Στο site του περιοδικού Athens Review of Books υπάρχει μεταφρασμένο το κείμενο των Γάλλων και των Γερμανών, που έχουν υπογράψει χιλιάδες άτομα, το οποίο προσυπέγραψαν και οι Ελληνες διανοούμενοι: «Η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης μπορεί να θεσπίσει αποτελεσματικούς κανόνες κοινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής και να επιβάλει σε όλους τον σεβασμό τους.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα θωρακίσουν το κοινό νόμισμα, θα ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα, θα προστατεύσουν το χρήμα των φορολογουμένων και θα εξασφαλίσουν την ορθολογική του διαχείριση από όλους. Και η κοινή οικονομική πολιτική θα προωθήσει διευρωπαϊκές επενδύσεις, ταχύτερη ανάπτυξη των φτωχών περιοχών της Ευρώπης και ορθολογική ανακατανομή του εισοδήματος, τοπική και διευρωπαϊκή. Με την εμπειρία της κρίσης που βιώνουμε σήμερα, δηλώνουμε ότι όσοι από εμάς έχουν σχετικές γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία, θα συνεισφέρουμε με τη σειρά μας από την ελληνική πλευρά τις προτάσεις εκείνες που θα κρίνουμε χρήσιμες στην κοινή προσπάθεια. Μια ομάδα εργασίας θα αναλάβει τον συντονισμό αυτού του έργου.

Καλούμε τους Ελληνες επιστήμονες να στηρίξουν την προσπάθειά μας, όχι μόνο προσυπογράφοντας αυτό το κείμενο, αλλά -κυρίως- συμμετέχοντας ενεργά στη μελέτη των ελληνικών προτάσεων για την πολιτική ένωση των χωρών της Ευρωζώνης. Πιστεύουμε ότι η πολιτική ένωση πρώτα της Ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ευρώπης είναι η μόνη ελπίδα που έχει σήμερα η Ευρώπη να δώσει μια νέα πνοή στην ιδέα της Δημοκρατίας και να διατηρήσει την ειρήνη και την ευημερία που με τόσες δοκιμασίες έχει κατακτήσει».

Οι πρώτες 18 υπογραφές από ελληνικής πλευράς ανήκουν στους: Σπύρο Αμούργη, Περικλή Βαλλιάνο, Μανώλη Βασιλάκη, διευθυντή του Athens Review of Books, Αγγελο Δεληβοριά, Γιώργο Δερτιλή, Νικηφόρο Διαμαντούρο, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Σταύρο Θωμαδάκη, Γιάννη Ιωαννίδη, Ηλία Κατσούλη, Πασχάλη Κιτρομιλήδη, Θεόδωρο Κουλουμπή, Βασίλη Ράπανο, Χρήστο Ροζάκη, Βασίλειο Σκουρή, Παύλο Σούρλα, Καλλιόπη Σπανού, Μιχάλη Σταθόπουλο. Καθηγητές στα νομικά, στα οικονομικά ή στην πολιτική επιστήμη οι περισσότεροι.

Ολοι τους μιλούν για την πραγμάτωση μιας πολιτικής και οικονομικής ένωσης των χωρών της Ευρωζώνης ως «τον μόνο τρόπο για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη οριστικά την παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης και τη βαθιά ύφεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή