«Open House Athens»: Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια συστήνονται στο κοινό

«Open House Athens»: Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια συστήνονται στο κοινό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί χώροι, αλλά και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κατοικίες ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν το κοινό στην πρώτη διοργάνωση «Open House Athens» που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησε το 1992 από το Λονδίνο και πλέον παρουσιάζεται σε περισσότερες από 20 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Βαρκελόνη, τη Ρώμη, τη Μελβούρνη, το Ελσίνκι και το Τελ Αβίβ.

Στην Ελλάδα, η διοργάνωση ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, από τη Θεσσαλονίκη, όπου μόνο πέρυσι προσέλκυσε 22.000 επισκέπτες. Την οργανωτική ομάδα της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Open House Greece» που υλοποιεί τις διοργανώσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης, απαρτίζουν οι Γιώτα Μουρατίδου, Κατερίνα Δουδούμη, Τόνια Μαυρουδή, Τατιάνα Αναγνωστάρα και Ρενάτα Δούμα, οι οποίες πλαισιώνονται από πλήθος εθελοντών.

Στην πρώτη διοργάνωση της Αθήνας, θα ανοίξουν τις πόρτες τους 49 κτίρια στην περιοχή του δήμου Αθηναίων, στα οποία θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr

«Στόχος μας είναι η προβολή αξιόλογης αρχιτεκτονικής. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ανακαλύψει την αξία του καλού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο δομημένο περιβάλλον και να μάθει πράγματα, βιώνοντας τον δομημένο χώρο» παρατήρησε, σε συνέντευξη Τύπου, η Γιώτα Μουρατίδου. Η ίδια πρόσθεσε ότι στόχος των διοργανωτών είναι να επαναλαμβάνεται το πρόγραμμα σε ετήσια βάση.

Η επιλογή των κτιρίων που θα συμμετέχουν στο «Open House Athens» έγινε με γνώμονα την κάλυψη μεγάλου φάσματος αρχιτεκτονικής σε εποχές και χρήσεις (εμπορικά κτίρια, ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού, κατοικίες, δημόσια κτίρια και σχολεία).

Μεταξύ των κτιρίων που θα συμμετάσχουν συγκαταλέγονται το δημαρχείο και η δημοτική πινακοθήκη Αθηναίων, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τα μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη και Ισλαμικής Τέχνης, το Μέγαρο Υπατία, τα γραφεία των εκδόσεων «Πατάκη», καθώς και κατοικίες στο Φιλοπάππου, το Λυκαβηττό και τους Αμπελόκηπους.

Μία ημέρα πριν από τη διοργάνωση, την Παρασκευή 4 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για μαθητές σχολείων. Θα ακολουθήσει εναρκτήρια εκδήλωση, το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Μπενάκη. Επίσης, καθ'όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός φωτογραφίας. Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες που θα αναρτηθούν στο Instagram, θα κερδίσουν φωτογραφικούς φακούς για κινητά τηλέφωνα.

Το 1ο «Open House Athens» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με την υποστήριξη του ΤΕΕ, του δήμου Αθηναίων και της «Monumenta» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή