Χανιά: Καταφύγιο 345 μεταναστών το εκθεσιακό κέντρο Αγιάς

Χανιά: Καταφύγιο 345 μεταναστών το εκθεσιακό κέντρο Αγιάς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εκθεσιακό κέντρο στην Αγιά Χανίων και σε χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για την παραμονή τους, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο οι 345 μετανάστες -σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση- που είχαν εντοπιστεί το βράδυ της Κυριακής σε ένα μικρό σκάφος 32 μέτρων ανοικτά της Κρήτης.

Μετά την επιτυχή επιχείρηση διάσωσής τους από τις ελληνικές αρχές και την αποβίβασή τους το πρωί στην Παλαιόχωρα οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους είναι 47 παιδιά και 2 βρέφη, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο χώρο όπου θα παραμείνουν.

Εκεί άρχισε η διαδικασία της καταγραφής και ταυτοποίησης τους με τη βοήθεια διερμηνέων, ενώ σύμφωνα με τον λιμενάρχη Χανίων Διογένη Δαριβιανάκη δήλωσαν συριακής και αιγυπτιακής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και οι διακινητές τους, ωστόσο ο αριθμός και η ταυτοποίησή τους θα γίνει μετά την τακτοποίηση των μεταναστών στο χώρο. Σε όλους τους μετανάστες προσφέρθηκε φαγητό και νερό ενώ πολλοί από αυτούς εξετάστηκαν και από γιατρούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Χανίων Κώστα Αρχοντάκη, δέκα μετανάστες θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Χανίων καθώς φέρουν διαστρέμματα και κακώσεις στα πόδια, ενώ τρεις οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο μετά την αποβίβασή τους στην Παλαιόχωρα. Στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις θα μεταφερθούν και δύο βρέφη.

Στο χώρο παραμονής με μέριμνα των αρχών τοποθετήθηκαν στρώματα, χημικές τουαλέτες και θερμαντικά σώματα, ενώ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, μητέρες με παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο του εκθεσιακού χώρου όπου υπάρχει περισσότερη θέρμανση.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όλοι οι μετανάστες να μεταφερθούν σε κάποιο ξενοδοχείο το συντομότερο δυνατό.

Ο χώρος όπου φιλοξενούνται θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό, ενώ πρόσβαση στο εσωτερικό θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποια εργασία που σχετίζεται με την παραμονή των μεταναστών.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων όπου καθορίστηκαν τα βήματα και οι ενέργειες που απαιτούνται για την παραμονή των μεταναστών και ήδη έχουν εξασφαλιστεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για όσο διάστημα θα παραμείνουν στα Χανιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή