Στις φυλακές Νιγρίτας τα φονικά χτυπήματα

Στις φυλακές Νιγρίτας τα φονικά χτυπήματα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου παραπέμπει την υπόθεση της κακοποίησης μέχρις θανάτου του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι στον εισαγγελέα Σερρών. Ο Καρέλι πέθανε ύστερα από ξυλοδαρμό στις 27 Μαρτίου στις φυλακές Νιγρίτας. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε δολοφονήσει στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου εξέτιε την ποινή του, τον υπαρχιφύλακα σωφρονιστικό Γιώργο Τσιρώνη. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, το έγκλημα συντελέστηκε στην περιοχή αρμοδιότητας Σερρών και συγκεκριμένα στις φυλακές Νιγρίτας.

Χθες έγινε γνωστό ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας. Διώκονται για βασανισμό με αποτέλεσμα τον θάνατο, για βασανισμό και βαριά σκοπούμενη βλάβη. Οπως προέκυψε από τις έρευνες, το έγκλημα συντελέστηκε στη Νιγρίτα και όχι στις φυλακές του Μαλανδρίνου, στο Α.Τ. Ιτέας ή κατά τη διαδρομή μεταφοράς του προς τις Σέρρες. Πηγές αναφέρουν ότι χτυπήματα που δέχθηκε την ημέρα που ο Καρέλι διέπραξε τη δολοφονία μπορεί να αφορούν τη βία που ασκήθηκε κατά τη διαδικασία σύλληψής του και δεν είναι σε καμία περίπτωση εκείνα που προκάλεσαν τον θάνατό του. Ορισμένες λεπτομέρειες που ίσως να φωτίσουν περισσότερο το περιστατικό ενδεχομένως να προκύψουν από την έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής, η οποία καθυστερεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης.

Χθες παραδόθηκε το πόρισμα της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Εξετάστηκαν περισσότερα από 70 άτομα, ανάμεσα στους οποίους σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισαν συγκεκριμένο χώρο στις φυλακές στον οποίο εισήχθη ο βαρυποινίτης προκειμένου να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στον οποίο παρέμεινε για περίπου δυόμισι ώρες. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε ο ξυλοδαρμός του κρατουμένου με αποτέλεσμα αργότερα να υποκύψει στον κελί, το οποίο είχε διαμορφωθεί ειδικά για εκείνον και στο οποίο είχε τοποθετηθεί κάμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν ίχνη αίματος πάνω στους τοίχους του χώρου «αναμονής», ενώ υλικό από κάμερα φαίνεται να δείχνει τον Καρέλι να μπαίνει στον χώρο χωρίς να έχει σημάδια κακοποίησης και να βγαίνει υποβασταζόμενος.

Επιπλέον, κάποιοι από τους σωφρονιστικούς φέρεται να ομολόγησαν τις πράξεις τους, ενώ αρχικά είχαν υποστηρίξει ότι του «έριξαν μια-δύο σφαλιάρες», μετά περιέγραψαν στους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων με όλες τις λεπτομέρειες τις πράξεις τους. Από τα οκτώ άτομα για τα οποία υπάρχουν εντάλματα σύλληψης, δεν φαίνεται να συμμετείχαν όλοι στον ξυλοδαρμό. Ανάμεσα στα άτομα που διώκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνεται και συνδικαλιστής σωφρονιστικός της Νιγρίτας, όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν συμμετείχε ενεργά στον ξυλοδαρμό. Ο ίδιος μέχρι χθες νοσηλευόταν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, όπου μεταφέρθηκε καθώς «πιέστηκε ιδιαίτερα» κατά την ανάκριση από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, όπως ανέφεραν άτομα από το περιβάλλον του.

Τα αλβανικά ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, το γεγονός του ξυλοδαρμού και του θανάτου του βαρυποινίτη φαίνεται να έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία της γειτονικής Αλβανίας. Δημοσιεύματα μιλάνε για ακραία βασανιστήρια, ενώ παρουσιάζουν στοιχεία από ιατροδικαστική έρευνα που υποτίθεται ότι έγινε αφότου η σορός του Καρέλι μεταφέρθηκε στο χωριό του για την κηδεία, κοντά στην περιοχή Φιέρι. Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν για περισσότερα ευρήματα που αποδεικνύουν βασανισμό του κρατουμένου. Οι επίσημες Αρχές της Αλβανίας, ωστόσο, είναι περισσότερο ψύχραιμες στις δηλώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή