Τέλη Απριλίου η πιλοτική φάση του PISA στην Ελλάδα

Τέλη Απριλίου η πιλοτική φάση του PISA στην Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 28 Απριλίου έως και τις 9 Μαΐου θα οργανωθεί τελικά στην Ελλάδα η πιλοτική φάση του PISA του ΟΟΣΑ. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αρχικά ολιγώρησε στην προετοιμασία της πιλοτικής φάσης του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να γίνουν όλα με ρυθμούς fast track για να μην εκτεθεί η Ελλάδα. Το θέμα ανέδειξε η «Κ» (στο φύλλο της 25ης Μαρτίου) προκαλώντας έντονη αναστάτωση στο υπ. Παιδείας και ευρύτερα στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο γ.γ. υπ. Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, σε έγγραφο (με ημερομηνία 31/3) που απέστειλε προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να ενημερώσουν τα σχολεία, ανέφερε ότι «στη χώρα μας η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από 28 Απριλίου 2014 έως και 9 Μαΐου 2014 και θα συμμετάσχουν 42 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτική». Το έγγραφο είναι πανομοιότυπο με εκείνο που ο κ. Κυριαζής είχε στείλει στα σχολεία στις 13 Δεκεμβρίου 2013 και ζητούσε η πιλοτική φάση να πραγματοποιηθεί από 4 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Παιδείας παραδέχθηκε την ολιγωρία του, ζητώντας από τους υπεύθυνους του διαγωνισμού και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να… τρέξουν για να σώσουν τα προσχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η πιλοτική φάση είχε διάρκεια 28 εργάσιμων ημερών, η εξ αναβολής πιλοτική φάση θα έχει διάρκεια μόλις 10 ημέρες.

Ανα τριετία

Ο διαγωνισμός PISA, στον οποίο μετέχουν 15χρονοι μαθητές οι οποίοι εξετάζονται στην Κατανόηση Κειμένου, στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες, «αξιολογεί κυρίως κατά πόσον οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους είναι σημαντικές για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες», όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός γίνεται από το 2000 ανά τριετία και το 2012 μετείχαν 65 χώρες (34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 31 συνεργαζόμενες) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας.

Στον διαγωνισμνό του 2012 και στα τρία γνωστικά αντικείμενα που εξετάστηκαν, η χώρα μας κατέλαβε τη 42η θέση επί των 65 χωρών και την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή