Λίγες οι αιτήσεις σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς

Λίγες οι αιτήσεις σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών της Κεφαλονιάς στο πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής. Παρότι 1.441 κτίρια στο νησί χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και 178 «κόκκινα», έχουν υποβληθεί λιγότερες από 80 αιτήσεις για έναρξη επισκευών και 570 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου. Μέσα στο επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στον λιμένα Ληξουρίου.

Χθες το νησί επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχoΐδης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 570 αιτήσεις πληγέντων για επιδότηση ενοικίου και (εξ αυτών) έχουν χορηγηθεί 135 επιδοτήσεις. Οσον αφορά τη διαδικασία στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή των πληγέντων κτιρίων, έχουν κατατεθεί μόλις 48 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής μικρής κλίμακας και αντίστοιχης στεγαστικής συνδρομής, καθώς και 29 αιτήσεις για έκδοση αδειών επισκευής μεγαλύτερης κλίμακας. Πάντως 1.546 νοικοκυριά στο νησί ζήτησαν και έλαβαν επίδομα οικοσκευής με μέσο ύψος ενίσχυσης τις 2.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις υποδομές του νησιού, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κεφαλονιά ο εργολάβος που θα αναλάβει σε πρώτη φάση να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες για την επαναλειτουργία του λιμένα Ληξουρίου παρεμβάσεις. Ο εργολάβος θα προχωρήσει μέσα σε 40 ημέρες ώστε να επισκευάσει τις δύο από τις τέσσερις ράμπες εξυπηρέτησης του φεριμπότ της γραμμής Αργοστόλι – Ληξούρι. Η δεύτερη φάση της αποκατάστασης του λιμανιού θα ξεκινήσει μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου. Οσον αφορά το οδικό δίκτυο Αγροστολίου – Ληξουρίου, εκτιμάται ότι οι ανάδοχοι των έργων θα έχουν επιλεγεί μέχρι το τέλος Απριλίου, με σκοπό να έχουν ολοκληρώσει πριν από το καλοκαίρι τις κυριότερες παρεμβάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία, στα τέσσερα οικόπεδα που είχαν σχεδιαστεί εξαρχής για τη στέγαση τεσσάρων σχολείων, έχουν τοποθετηθεί 75 αίθουσες. Για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικότητας, θα μεταφερθούν στο νησί άλλες 12 σχολικές αίθουσες, που θα τοποθετηθούν σε πέμπτο οικόπεδο, το οποίο προετοιμάζει ο δήμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή