Στο «κόκκινο» οι ρατσιστικές επιθέσεις το 2013

Στο «κόκκινο» οι ρατσιστικές επιθέσεις το 2013

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά είναι η συγκομιδή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, που καταγράφηκαν το έτος 2013. Πρόκειται για 166 περιστατικά με τουλάχιστον 320 θύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε με προσωπικές συνεντεύξεις το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (αποτελείται από ΜΚΟ). Το πιο πολυπληθές περιστατικό υπήρξε στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας «όπου καταγράφηκαν 155 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης με ρατσιστικό κίνητρο, κατά των οποίων πυροβόλησαν οι επιστάτες και τραυμάτισαν 35 από αυτά», όπως είπε η κ. Ελένη Τάκου, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου.

Με τόσες επιθέσεις πώς να σταθούν οι θεωρίες για «μεμονωμένα περιστατικά», που αναπαράγονταν παλιότερα από επίσημα χείλη, αναρωτήθηκε ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως ο Σεπτέμβριος 2013 αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς μέχρι τότε οι ρατσιστικές επιθέσεις κλιμακώνονταν, ενώ μετά ακολούθησε κατακόρυφη μείωση: 18 περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. «Εσπασε η σιγουριά των ρατσιστών για ατιμωρησία. Αυτή η θετική εξέλιξη προκαλεί το ερώτημα γιατί έπρεπε να καθυστερήσει η πολιτεία τόσο πολύ», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαϊωάννου. Δεν έλειψε η ανησυχία για ορισμένη αναζωπύρωση της κινητικότητας ρατσιστικών κύκλων από τον Φεβρουάριο φέτος, αλλά κυρίως για κυβερνητικές επιλογές που αρνούνται τη νομική προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.

Καταγγελίες

«Μόνο 33 από τα 166 περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία και έχει κινηθεί ποινική διαδικασία. Οι περισσότεροι μετανάστες μάς λένε “δεν πάμε στην Αστυνομία γιατί δεν έχουμε χαρτιά”, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν θα γίνει τίποτα», σημείωσε η κ. Δάφνη Καπετανάκη, από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να κάνει κάποιος καταγγελία στην Αθήνα, πρέπει να πάει στον 7ο όροφο στη ΓΑΔΑ και να φέρει μαζί του και… διερμηνέα! Επισημάνθηκε η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών όπου η αστυνομική συνδέεται με τη ρατσιστική βία. Το 2013 καταγράφηκαν από το Δίκτυο 44 περιστατικά βίας από ενστόλους, τα 23 σε χώρους κράτησης.

Την εκτίμηση ότι τα πραγματικά περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν δηλώνονται, έκανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί. «Παρόλο που έχουν πέσει οι αριθμοί των επιθέσεων, οι μετανάστες ζουν μέσα στον φόβο», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε θύματα επιθέσεων που δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, αναφέρθηκε ειδικά στη ρατσιστική συμπεριφορά από κρατικούς λειτουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή