Δεκάδες δήμαρχοι εγκαταλείπουν τους θώκους τους

Δεκάδες δήμαρχοι εγκαταλείπουν τους θώκους τους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράταξη που μάλλον θα «στεγάσει» τους περισσότερους δημάρχους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έχει τον τίτλο «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος». Περισσότεροι από εξήντα εν ενεργεία δήμαρχοι δεν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, κάποιοι μάλιστα παρά το γεγονός ότι εμφανίζονταν να έχουν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων τους. Βασική αιτία το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε. Με δραστικά μειωμένους πόρους οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να επιλύσουν τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, ενώ παράλληλα οι μισθοί τους έχουν μειωθεί δραστικά. «Να με βρίζουν κάθε μέρα για 1.500 ευρώ τον μήνα; Οχι ευχαριστώ» λέει χαρακτηριστικά δήμαρχος μεσαίου δήμου της περιφέρειας που εγκαταλείπει τα κοινά για να ιδιωτεύσει. Η χαμηλή αμοιβή είναι οπωσδήποτε ένα σοβαρό αντικίνητρο ειδικά για όσους ήταν επιτυχημένοι επαγγελματίες πριν ασχοληθούν με τα κοινά.

Ο πρώην βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Γαλαμάτης είναι και πρώην δήμαρχος Βόλβης ήδη από τον Νοέμβριο του 2013, εφόσον αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να μην είναι ξανά υποψήφιος υπέβαλε και την παραίτησή του «για να μη δεσμεύσω τον επόμενο δήμαρχο με αποφάσεις που θα χρειαζόταν να λάβω». Δήμαρχος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2010 και όπως δηλώνει θεωρεί ότι έφυγε έχοντας πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των προεκλογικών του εξαγγελιών. «Δεν ήθελα να μείνω μόνο για να κρατάω την καρέκλα», επισημαίνει προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης, καθώς «ο ρόλος της περιορίζεται στην εκτέλεση "λογιστικών προϋπολογισμών"».

Εχει πει ότι δέκα χρόνια είναι αρκετά για να ολοκληρώσει κανείς αυτά που θέλει να κάνει στον δήμο. Εμεινε λίγο παραπάνω αλλά ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά άλλα πολιτικά ενδεχόμενα.

Επειτα από τρεις τετραετίες στον δημαρχιακό θώκο του ενιαίου πλέον δήμου Πεύκης – Λυκόβρυσης ο Δημήτρης Φωκιανός, γιατρός στο επάγγελμα, αποφάσισε μόνος του να «απογαλακτιστεί από την εξουσία», παρά το γεγονός ότι φαινόταν να έχει προβάδισμα και στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Είχε εκλεγεί ως επικεφαλής συνδυασμού που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ωστόσο στελεχών και από άλλους πολιτικούς χώρους.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μπορεί κάποιος να επανεκλεγεί μετά από δύο τετραετίες. Αποφάσισα να μην είμαι ξανά υποψήφιος γιατί δεν βλέπω τίποτα να πηγαίνει μπροστά. Ολα ακόμα και τώρα γίνονται στο όνομα του πολιτικού οφέλους και δεν μπορεί ένας λαός να σωθεί με αυτή τη νοοτροπία. Η κεντρική διοίκηση βλέπει την αυτοδιοίκηση ως καρπαζοεισπράκτορα. Δεν συμπράττω στη διάλυση των τοπικών κοινωνιών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης μετά από τρεις τετραετίες αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, για προσωπικούς όπως ανέφερε λόγους.

Ενας ακόμα γιατρός, ο Γιάννης Αλεξανδρής, δήμαρχος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης για δύο τετραετίες, επίσης δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου. Αποσύρεται λόγω… αδιεξόδου. «Επειδή έχω κάποια οικονομική δυνατότητα από το επάγγελμά μου θεωρούσα ότι θα μπορούσα να προσφέρω. Σαν γιατρός έχω μάθει ότι κάτι ή γίνεται ή δεν γίνεται. Στην τοπική αυτοδιοίκηση η μια απόφαση αναιρεί την άλλη, έτσι τίποτα δεν μπορεί να περπατήσει. Χρειαζόμαστε πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα αλλά από 25 βενζινάδικα κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυητική. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα χιλιάδες. Γιατί να είμαι δήμαρχος αν δεν μπορώ να λύσω τα προβλήματα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή