Ομαλή λειτουργία των μονάδων ΠΕΔΥ

Ομαλή λειτουργία των μονάδων ΠΕΔΥ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κανονική λειτουργία είχαν τεθεί χθες οι περισσότερες μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) -πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ- καθώς ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων των γιατρών και εργαζομένων στις μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές Τρίτη από τους περίπου 1.600 γιατρούς-εργαζομένους των πολυϊατρείων που είχαν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στις μονάδες ΠΕΔΥ Αττικής (υπό την ευθύνη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας), μόλις 20 δεν είχαν υπογράψει πράξη ανάληψης καθηκόντων και εξ αυτών μόλις 5-6 δήλωναν ότι δεν θα υπογράψουν. Επιπλέον, επιστρέφουν σταδιακά και οι πολίτες στις μονάδες ΠΕΔΥ – πρώην πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγραφή της 1ης ΥΠΕ Αττικής, οι μονάδες ΠΕΔΥ της Αθήνας είχαν δεχθεί προχθές περίπου 5.500 πολίτες.

Για τους γιατρούς που αποφάσισαν να υπηρετήσουν στο ΠΕΔΥ, το επόμενο στάδιο είναι η αξιολόγηση και κατάταξή τους σε βαθμούς γιατρών του ΕΣΥ. Ηδη προχθές η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της, τους καλεί να υποβάλουν εντός ενός μηνός από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων τους αίτηση για την ένταξή τους στον κλάδο ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ και κατάταξή τους στους βαθμούς διευθυντή, επιμελητή α΄ ή επιμελητή β΄.

Την ίδια στιγμή, ξεκινούν αύριο και οι δικαστικές διαδικασίες για την εκδίκαση προσφυγών γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά της υποβολής τους σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 2.300 γιατρούς που εντάσσονται στο ΠΕΔΥ, περίπου 800 υπηρετούν με το παλιό εργασιακό καθεστώς (5,5 ώρες εργασίας, διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου), με βάση προσωρινής διαταγής από τα δικαστήρια. Οι υποθέσεις τους θα εκδικαστούν κατά ομάδες εντός του Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται να «εξετασθεί» η πρώτη ομάδα.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ λόγω της από 8 Απριλίου και για ένα μήνα διαθεσιμότητας των γιατρών πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η διαθεσιμότητα σημαντικού αριθμού ιατρών από νοσοκομεία αιχμής, όπως Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων, Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αγία Ολγα, Αγιος Σάββας κ.ά., δημιουργεί νέες περιπέτειες στην περίθαλψη των ασφαλισμένων και αποδυνάμωση σημαντικών τμημάτων των νοσοκομείων». Πηγές του υπουργείου Υγείας διαμηνύουν ότι δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία των μονάδων και ότι όπου υπάρχουν κενά θα καλυφθούν με προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή