Απολογούνται 15 σωφρονιστικοί των φυλακών Νιγρίτας

Απολογούνται 15 σωφρονιστικοί των φυλακών Νιγρίτας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών κλήθηκαν σε απολογία αύριο από την ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργεί για την υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι. Οι κλήσεις σε απολογία πρόκειται να επιδοθούν σήμερα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα των κατηγορουμένων. Σε βάρος των οκτώ εξ αυτών έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις από την ανακρίτρια Αμφισσας. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανισμού που επέφερε τον θάνατο ατόμου, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.ά. Δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία αντιμετωπίζει κατά πληροφορίες και ο διευθυντής της φυλακής.

Αστυνομικά όργανα και όχι σωφρονιστικούς υπαλλήλους αποπειράθηκε να «δείξει» ως υπαίτιους για τον θάνατο του Καρέλι, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρ. Σκανδάμης.

Ερωτηθείς για ζητήματα όπως η ύπαρξη κλομπ με «σπειροειδή αποτύπωση» ή και η χρήση συσκευών που προκαλούν ηλεκτροσόκ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τέτοια δεν υπάρχουν στην κατοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων. «Οταν λέμε “σπειροειδής αποτύπωση”, ενδεχομένως εννοούμε κάποιο κλομπ, ράβδο δηλαδή, η οποία έχει σπειροειδή αποτύπωση. Τέτοιες δεν έχουν οι ελληνικές φυλακές. Εχουν πλαστικά κλομπ κατά κανόνα λεία, κανένας όμως δεν έχει τέτοια σπειροειδή ράβδο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μην προσπαθείτε να βρείτε αυτά τα όργανα στο σωφρονιστικό σύστημα».

Τέλος, ο κ. Σκανδάμης ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει «γρήγορα και με ασφάλεια» η απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, διότι εκτός των άλλων «δεν πρέπει να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο αυτή η κατάσταση».

Η αστυνομική έρευνα

Τους ισχυρισμούς του κ. Σκανδάμη φέρονται να καταρρίπτουν τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι για τον ξυλοδαρμό του Αλβανού βαρυποινίτη χρησιμοποιήθηκε τμήμα κλινοσκεπάσματος μήκους περίπου 50 εκατοστών που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν μετατρέψει σε αυτοσχέδιο (κοχλιότυπο) βούρδουλα. Κατά την προανάκριση προέκυψε επιπλέον ότι οι υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, χρησιμοποιώντας τον αυτοσχέδιο βούρδουλα, κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα σε όλο το σώμα του κρατουμένου καθώς και ότι το θανάσιμο κάταγμα στο στέρνο του Αλβανού Ιλί Καρέλι προέκυψε έπειτα από χτύπημα με γροθιά που του κατάφερε ο ένας από τους κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επιπλέον ότι οι κακώσεις με το σπειροειδές αποτύπωμα που εντόπισε ο ιατροδικαστής στο σώμα του Αλβανού βαρυποινίτη προκλήθηκαν μετά την άφιξη του κρατουμένου στις φυλακές Νιγρίτας. Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κρατούμενος υπέστη συστηματικές σωματικές κακώσεις που επέφεραν τον θάνατο στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή