Μελέτη για την επιρροή του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Μελέτη για την επιρροή του ακροδεξιού εξτρεμισμού

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κίνδυνοι από το φαινόμενο της ανόδου της άκρας δεξιάς επισημάνθηκαν σε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατά την οποία παρουσιάστηκε μελέτη του καθηγητή του Παντείου και αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημ. Χριστόπουλου. Αντικείμενο της έρευνας που έγινε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» ήταν ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και η ξενοφοβία σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία, η Εκκλησία και ο Στρατός.

Οπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χριστόπουλος, από την έρευνα προκύπτει ότι «το ελληνικό στράτευμα (λόγω νωπού παρελθόντος πολιτειακών εκτροπών) από τη Μεταπολίτευση και ύστερα παρουσιάζει συμπεριφορά υποδειγματική σε ό,τι αφορά την αφοσίωσή του στο πολίτευμα». Ο περισσότερο εκτεθειμένος στον ακροδεξιό εξτρεμισμό τομέας, κατά την έρευνα, είναι η Ελληνική Αστυνομία. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρημάτισε υπουργός Δημόσιας Τάξης την τελευταία τριετία που να μην έχει ρητά παραδεχθεί ότι όντως υπάρχει μείζον ζήτημα» αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας. Απευθυνόμενος σε Ολλανδούς, Γάλλους και Ελληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε ωστόσο ότι «εάν υπάρξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι περισσότεροι αστυνομικοί θα πειθαρχήσουν μη ρισκάροντας να αποταχθούν από το Σώμα».

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, η έρευνα παρατηρεί ότι ολοένα και συχνότερα δικαστές «διολισθαίνουν σε ρατσιστικές κρίσεις, οικείες στην ιστορία του ελληνικού φυλετισμού». Ο κ. Χριστόπουλος διευκρίνισε ότι «οι Ελληνες δικαστές δεν έχουν δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο, ολοένα και συχνότερα καταλήγουν σε αυταρχικές δικαστικές αποφάσεις». Για την Εκκλησία, αντίστοιχα, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι «ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι δεν διέπονται από την παραμικρή συστολή σε ό,τι αφορά την εκφορά απόψεων που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα τελούσαν υπό διωγμό».

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) επεσήμανε ότι «η άνοδος της άκρας δεξιάς δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, γεγονός που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και μέλος, επίσης, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Marie Christine Vergiat, η οποία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εκπροσώπησης του Front National στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή