Αναίρεση βουλεύματος για Energa, Hellas Power

Αναίρεση βουλεύματος για Energa, Hellas Power

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέα κρίση επιστρέφει η δικογραφία που αφορά την υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά αίτημα ενός εκ των 19 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν σε δίκη, άσκησε αναίρεση. Σύμφωνα με την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμφθηκαν 19 άτομα σε δίκη και απηλλάγησαν 6, πάσχει από «έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εταιρείες Energa και Hellas Power ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το «χαράτσι» για λογαριασμό της ΔΕΗ, ωστόσο δεν απέδιδαν τα ποσά στο Δημόσιο, προκαλώντας ζημία ύψους 270 εκατ. ευρώ. Διά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών 19 από τους 25 κατηγορουμένους παραπέμφθηκαν σε δίκη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αντίθετα, με το ίδιο βούλευμα απηλλάγησαν έξι άτομα, μέλη της ΔΕΣΜΗΕ, σε βάρος των οποίων είχε αρχικά ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία παρά τη υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή