Πιέσεις ΟΠΑ για δημιουργία πανεπιστημιακής ασφάλειας

Πιέσεις ΟΠΑ για δημιουργία πανεπιστημιακής ασφάλειας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα για πανεπιστημιακή ασφάλεια επαναδιατυπώνεται για μία ακόμη φορά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) λόγω των νέων βίαιων επεισοδίων έξω από το ΑΕΙ. Το αίτημα ενισχύεται και από το σοκ που προκάλεσαν οι αιματοβαμμένες εικόνες ύστερα από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όταν 25 κουκουλοφόροι με λοστούς επιτέθηκαν σε φοιτητές, τραυμάτισαν δύο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Μάλιστα, η ηγεσία του ΟΠΑ απειλεί με παραίτηση, με στόχο να πιέσει το υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στο αίτημά της. Με παραίτηση απειλεί και η ηγεσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητώντας από το υπουργείο να μειώσει τον αριθμό εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Ειδικότερα, με αφορμή πρόσφατα επεισόδια (στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για τη δίωξη του παρεμπορίου) επί της οδού Πατησίων και ενώ υπήρχε πλήθος κόσμου στο ίδρυμα για τελετή ορκωμοσίας τελειοφοίτων, η Σύγκλητος του ΟΠΑ ανέφερε ότι «η νόμιμη επιδίωξη της αντιμετώπισης του παρεμπορίου δεν μπορεί να πραγματοποιείται στον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου με “πολεμικού” τύπου επιχειρήσεις, και μάλιστα εν ώρα ορκωμοσιών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Οι επιχειρήσεις αυτές παραλύουν τις λειτουργίες του πανεπιστημίου και προκαλούν ζημία στο ίδρυμα. Οι επιχειρήσεις δυσφημούν το ίδρυμα, προκαλώντας του κόστος που δεν του αναλογεί».

Ετσι, η Σύγκλητος αποφάσισε να ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών και καλεί τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να θεσμοθετήσει πλαίσιο για οργάνωση πανεπιστημιακής ασφάλειας. Μάλιστα, η Σύγκλητος ανέφερε πως «οι παραιτήσεις των μελών της είναι στη διάθεση του υπουργού». Βέβαια, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για σύσταση πανεπιστημιακής ασφάλειας, αφού το άρθρο 6 του νόμου 4009/2011 δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ΑΕΙ να μεριμνήσει για τα θέματα φύλαξης του ιδρύματος και της περιουσίας του.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Συμβούλιο και η Σύγκλητος διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό εισακτέων που όρισε το υπ. Παιδείας για το 2014-2015. «Ο αριθμός ανέρχεται σε 800 εισακτέους, αυξημένος κατά 34,5% σε σχέση με το 2013-2014 και κατά 90,5% σε σχέση με το 2012-2013. Για ορισμένα δε Τμήματα η αύξηση φτάνει στο 150%», λένε τα δύο όργανα του ΑΕΙ και προσθέτουν: «Η απόφαση του υπουργείου αγνόησε για άλλη μια χρονιά την πρόταση του ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων (συνολικά 460). Η πρόταση στηριζόταν στις πραγματικές δυνατότητες του Γεωπονικού, βάσει των εκπαιδευτικών υποδομών που διαθέτει, του αριθμού των μελών ΔΕΠ (182) και του λοιπού προσωπικού, καθώς και του δραστικά μειωμένου προϋπολογισμού του (περίπου 60% σε σχέση με το 2009) έτσι ώστε να συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε περισσότερους από 4.000 ενεργούς φοιτητές». Το Συμβούλιο και η Σύγκλητος αναφέρουν ότι εάν το υπ. Παιδείας δεν αλλάξει τον αριθμό εισακτέων, θα θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων (του πρύτανη η Σύγκλητος, του υπουργού Παιδείας το Συμβούλιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή