Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για το νέο κύμα διαθεσιμότητας που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στο ΕΣΥ. Στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 9/4 με τη γενική απεργία.

Από την προσεχή Τρίτη 8 Απριλίου, οι γιατροί των πρώην θεραπευτηρίων ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, οι οδηγοί μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι φύλακες/νυχτοφύλακες των νοσοκομείων τίθενται σε διαθεσιμότητα ενός μηνός. Οι γιατροί και οι φύλακες επανατοποθετούνται σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία όπου εργάζονται, ενώ οι οδηγοί ΕΣΥ μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ. Εργαζόμενοι σε πολλά νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε υπολειτουργία νευραλγικά τμήματα του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγιο Σάββα που αναφέρει ότι «λόγω της διαθεσιμότητας 67 γιατρών θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν το Ακτινοδιαγνωστικό, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, το Ιατρείο Πόνου, η Β΄ κλινική μαστού και το ακτινοθεραπευτικό Τμήμα». Σημειωτέον ότι το υπ. Υγείας σχεδιάζει να καλύψει τα κενά με προσωρινή μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες.

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων ΕΣΥ απέστειλε στον υπ. Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη χθες ο δήμαρχος Τήνου κ. Παν. Κροντηράς. Οπως αναφέρει, με τη διαθεσιμότητα θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εξυπηρέτηση νησιωτικών υγειονομικών μονάδων, αφού «η αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ στα νησιά καλύπτει (και αυτό μετά δυσκολίας) μόνο επείγουσες μεταφορές, ενώ οι διακομιδές τις οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν τα κατά τόπους ασθενοφόρα, ανατίθενται στους ίδιους τους ασθενείς». Ο κ. Κροντηράς ζητεί να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι οδηγοί ΕΣΥ της νησιωτικής Ελλάδας ειδικά την περίοδο αυτή, κατά την οποία λόγω των διακοπών του Πάσχα τα νησιά δέχονται πλήθος επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή