Η ελληνική ποίηση συναντά τη μουσική

Η ελληνική ποίηση συναντά τη μουσική

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν κάποιος την ώρα που διαβάζει ένα ποίημα πει: “έτσι νιώθω κι εγώ” κι αν υποθέσουμε ότι αυτό τον βοηθάει, είναι μόνο για πέντε λεπτά. Τα επόμενα πέντε λεπτά, περιμένει η ζωή απ’ έξω με το ντουφέκι της και τους πυροβολισμούς της».

Τάδε έφη Κική Δημουλά, μία από τους έξι ποιητές που συμπεριέλαβε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης στην προχθεσινή του παράσταση, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης της «Καθημερινής» στο Gazarte για την ελληνική ποίηση με τη συνεργασία του όμορφου αθηναϊκού χώρου στο Γκάζι.

Ομως οι θεατές που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν πρόσκληση και παρακολούθησαν το διπλό αυτό γεγονός («θεατρικό αναλόγιο» την πρώτη ώρα, συναυλία του συγκροτήματος «Minor Project» τη δεύτερη) ομολογούσαν αργότερα, στον καθαρό αέρα της όμορφης ανοιξιάτικης βραδιάς, ότι, ναι, η ποίηση μπορεί να δοθεί με τόσο πολλούς τρόπους που βάζει σε αμφισβήτηση τα σεμνά «πέντε λεπτά» της Κικής Δημουλά. Αυτό ήταν το μάθημα που παρέδωσε την Πέμπτη ο Γιώργος Νανούρης και οι συνεργάτες του αλλά και οι «Minor Project», το συγκρότημα που κάνει ποίηση με τη μουσική του και έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα στο 2012 από τη μεγάλη του επιτυχία «In Colors».

Η επιτυχία του Γιώργου Νανούρη ήταν ότι με βασικό (αν όχι μοναδικό) όχημα τον λόγο έξι μεγάλων μας ποιητών (Τάσος Λειβαδίτης, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Κική Δημουλά) δημιούργησε ένα υποβλητικό αλλά εντελώς ανεπιτήδευτο σύμπαν όπου αντηχούσαν λέξεις και σκιές, ικανό να παρασύρει το ευτυχώς καθόλου ομοιογενές κοινό της εκδήλωσης. Μαζί του οι εξαιρετικά εκφραστικές φιγούρες της Αννίτας Καπουσίζη, Φανής Ροδίτη και Κόνυς Ζήκου με την όχι εύκολη αποστολή να μεταδώσουν τη δροσιά και τη ζωντάνια της ελληνικής ποίησης και της ελληνικής γλώσσας. Στη συνέχεια οι «Minor Project» αποκάλυψαν σε όσους δεν είχε τύχει να τους ακούσουν το γνήσιο ταλέντο, τη μελωδική τους ένταση και την ποιητική τους στόφα.

Η βραδιά εντασσόταν στον κύκλο εκδηλώσεων της «Κ» με αφορμή την εκδοτική της πρωτοβουλία για τους Ελληνες Ποιητές. Η σειρά αποτελείται από 14 τόμους και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο 12 από τους σημαντικότερους ποιητές μας (αύριο Κυριακή 6 Απριλίου ακολουθεί ο τόμος για τον Κώστα Βάρναλη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή