Η κασέτα, οι Σουηδοί και οι «μίζες»

Η κασέτα, οι Σουηδοί και οι «μίζες»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει με αστυνομικό μυθιστόρημα από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά: Οι Σουηδοί ρεπόρτερ Ντάνιελ Ομαν και Γκόραν Μποντίν ανακαλύπτουν μια κασέτα γραφομηχανής, με ένα σημείωμα κολλημένο στην «πρόσοψη» της κασέτας. «Αυτή η κασέτα» αναφέρεται στο σημείωμα ενός πρώην στελέχους της Ericsson, που βρήκαν επίσης οι δύο δημοσιογράφοι, «είναι καθαρός δυναμίτης στα λάθος χέρια. Περιλαμβάνει πληροφορίες από παλιότερες και πιο πρόσφατες πληρωμές στις τράπεζες. Με καλέσατε να την καταστρέψω αλλά δεν επιθυμώ να την πετάξω στο καλάθι των αχρήστων…».

Οι δύο ρεπόρτερ του σουηδικού ραδιοφώνου αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή τους ότι η κασέτα περιείχε μια ταινία ηλεκτρικής γραφομηχανής στην οποία είχαν αποτυπωθεί μυστικά της εταιρείας 10-15 ετών. Επειδή δεν ήξεραν πώς να την ανοίξουν την πέταξαν στο πάτωμα και άνοιξε.

Τηλεπικοινωνίες

Στη συνέχεια τύπωσαν από την ταινία ονόματα και πληρωμές σε μία σειρά μυστικών λογαριασμών στη Γενεύη που αφορούσαν «μίζες» που δόθηκαν σε Ελληνες αξιωματούχους από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 για «δουλειές» που έκανε η Ericsson στη χώρα μας. Τα ονόματα αφορούν μόνο δουλειές στις τηλεπικοινωνίες. Για να καταφέρει η Ericsson να πάρει άλλες δουλειές, που είχαν σχέση με την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας, θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλους δρόμους.

Ετσι επελέγη, σύμφωνα με το πρώην στέλεχός της, Λις Ολοφ Νέντσελ, ένας ενδιάμεσος στο Μονακό, που ήταν παλιός γνώριμος των ελληνικών αρχών, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ. Ο Κόλεριτζ, που ωστόσο δεν έχει βρεθεί για να ερωτηθεί ούτε από το σουηδικό ραδιόφωνο, δεν επιβεβαιώνει τις επαφές του με τον Νέντσελ.

O Νέντσελ πάντως λέει ότι χρειάσθηκε να ταξιδέψει με έναν ακόμα συνάδελφό του στο Πριγκιπάτο για να καθησυχάσει τον δικηγόρο, καθώς αρχικά η πληρωμή από τη Στοκχόλμη είχε μπλοκαρισθεί από την Τράπεζα Barclays, από τη Σουηδία προς την Ελβετία, μέσω του Πριγκιπάτου. Ο Νέντσελ είπε ότι ο δικηγόρος απειλήθηκε από εκείνους που περίμεναν «τα χρήματά τους» και είχε φοβηθεί.

Ο ίδιος, όπως και ο Σίκατσεκ στην υπόθεση Siemens, προσθέτει ότι δεν θυμάται τα ονόματα των αποδεκτών των χρημάτων. Υποστηρίζει ότι «ήταν τυπικά ελληνικά ονόματα».

Τελικά ο συνάδελφός του, Ινγκβε Μπρόμπεργκ, που δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Νέντσελ, έπεισε την τράπεζα να απελευθερώσει την αποστολή των χρημάτων προς τους ελβετικούς λογαριασμούς. Ποιος κρυβόταν πίσω από αυτούς;

Σύμφωνα με τον Νέντσελ ένας Ελληνας απόστρατος, ο Χ.Τ., που απολογήθηκε αυτή την εβδομάδα στην ανακρίτρια για την εμπλοκή του στη σύμβαση 023Γ/01&FOS. Πρόκειται για τη σύμβαση προμηθείας του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer, που υπεγράφη δύο χρόνια αργότερα από τη σύμβαση των ιπταμένων ραντάρ, για την οποία μιλούν οι Σουηδοί.

«Τυχερός άνθρωπος»

Η εταιρεία που κατασκεύαζε το κυβερνητικό αεροσκάφος ήταν βραζιλιάνικη, αλλά ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του ήταν σουηδικός. Είχαν χρησιμοποιήσει οι Σουηδοί νωρίτερα, τον Χ.Τ., για μια δική τους δουλειά και στη συνέχεια τον χρησιμοποίησαν και οι Βραζιλιάνοι; Ουδείς μπορεί να το γνωρίζει.

Η αγορά απλώς λέει για τον Χ.Τ -από τον οποίο ο κ. Αντώνης Κάντας λέει ότι δωροδοκήθηκε- ότι ήταν ένας «πολύ τυχερός άνθρωπος», καθώς αποτελούσε απλά μια «βιτρίνα» ενός ισχυρότερου οικονομικού παράγοντα. Ο ίδιος ο Χ.Τ.φέρεται ότι συνεργάσθηκε με τις εισαγγελικές αρχές για θέματα που πάντως δεν έχουν σχέση με τις καταγγελίες από τη μακρινή Στοκχόλμη, αλλά με το συμβόλαιο του κυβερνητικού αεροπλάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή