Απολογία οκτώ σωφρονιστικών

Απολογία οκτώ σωφρονιστικών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα απολογούνται στην ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή οι 8 από τους συνολικά 15 κατηγορουμένους για την υπόθεση βασανισμού μέχρι θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. Πρόκειται για σωφρονιστικούς υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για «διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων κατά συναυτουργία που επέφεραν τον θάνατο ατόμου».

Μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων που πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Σερρών βρίσκεται και ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας, υπαρχιφύλακας Χ.Κ. Μιλώντας χθες στην «Κ» ο συνήγορος υπεράσπισής του Νίκος Ζήνδρας υποστήριξε ότι η κατάσταση της υγείας του Καρέλι ήταν οριακή ήδη από τη στιγμή της μεταγωγής του από τις φυλακές Μαλανδρίνου στο Α.Τ. Ιτέας, όπου κρατήθηκε πριν τελικά μεταφερθεί στη Νιγρίτα. Στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί που μετείχαν στη μεταγωγή του Αλβανού κρατουμένου δήλωσαν ότι έφερε μώλωπες και εκδορές σε όλο του το σώμα. Ενδεικτικά, αρχιφύλακας του τμήματος Ιτέας κατέθεσε ότι «κατά την παραλαβή του κρατουμένου διαπιστώθηκε να έχει εμφανείς μώλωπες και εκδορές στη μεγαλύτερη επιφάνεια του κορμιού του, μαυρισμένα και πρησμένα μάτια, εκδορές στα χέρια και στον δεξιό αγκώνα πληγή».

Πάντως, άκρως επιβαρυντικά για τους υπαλλήλους της φυλακής Νιγρίτας είναι τα συμπεράσματα έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πόρισμά τους οι «αδιάφθοροι» επισημαίνουν ότι ο Καρέλι «υπέστη συστηματικές σωματικές κακώσεις (βασανιστήρια) στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας».

Επιπλέον, προσδιορίζουν ότι «τα πιο βίαια κτυπήματα κατάφεραν σε βάρος του οι Χ.Κ. και Κ.Χ., ενώ στον Α.Λ. αποδίδεται το σπάσιμο του στέρνου του Καρέλι δεδομένου ότι τον χτυπούσε με τον βραχίονά του επανειλημμένως στο στήθος».

Οι υπόλοιποι 7 κατηγορούμενοι πρόκειται να απολογηθούν την Παρασκευή ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών. Μεταξύ των «επτά» συγκαταλέγεται ο διευθυντής της φυλακής. Αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, μεταξύ άλλων, για υπόθαλψη εγκληματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή