Πρόταση να διευρυνθούν τα δικαιώματα κρατουμένων

Πρόταση να διευρυνθούν τα δικαιώματα κρατουμένων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «καζάνι που βράζει» έχουν μετατραπεί τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, μια πραγματικότητα που ήρθε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα. «Η φυλακή εξαθλιώνει και εξαγριώνει εξίσου φυλακισμένους και φύλακες», ανέφερε χθες η κ. Κλειώ Παπαντολέων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου. «Η ΕΕΔΑ έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να αλλάξει το παράδειγμα των φυλακών», είπε. Η ΕΕΔΑ προτείνει διεύρυνση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, επέκταση του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, περιορισμό της προσωρινής κράτησης και ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών, «όχι μέσα από προσωρινά και ευκαιριακά μέτρα αλλά με εξορθολογισμό των ποινών». Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου επεσήμανε ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένως καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης».

Ενα νοσοκομείο με υποδομή για 60 ασθενείς, που όμως περιθάλπει 200, θάλαμοι φτιαγμένοι για 8 άτομα, όπου όμως ζουν 18. «Στο νοσοκομείο Κορυδαλλού υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και κανένας ψυχολόγος» περιέγραψε ο κ. Βαγγέλης Μάλλιος, γεν. γραμματέας της ΕΕΔΑ. Παρά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η κατάσταση έκτοτε άλλαξε ελάχιστα: 10 καινούρια στρώματα και 100 εμβόλια μαντού που δεν αρκούν, καθώς οι ασθενείς είναι 200. «Πολλοί κρατούμενοι έχουν αναπηρίες και προβλήματα υγείας, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν» μετέφερε η κ. Αφροδίτη Μπαμπάση, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Ο υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με τη διακοπή χορήγησης αδειών μετά την απόδραση Ξηρού έχουν αναζωπυρώσει τη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατουμένων.

Οσο για τις υπό συζήτηση Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας στον Δομοκό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της, υποστηρίζοντας «θα αυξήσουν τη διαφθορά εντός της φυλακής και θα δώσουν εξουσία σε πολλούς φορείς πέραν της Δικαιοσύνης». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Αντανασιώτης, πρότεινε μέτρα για την επόμενη μέρα της αποφυλάκισης: δημόσιους ξενώνες για τους άστεγους αποφυλακισμένους, δωρεάν εισιτήρια κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή