Εντονη πόλωση στο Καποδιστριακό

Εντονη πόλωση στο Καποδιστριακό

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η κόντρα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με τη Φιλοσοφική Σχολή και τον πρύτανη του ιδρύματος Θεοδόσιο Πελεγρίνη, με αφορμή (αυτή τη φορά) την εκλογή κοσμήτορα στη σχολή. Η πόλωση ανάμεσα στους πόλους εξουσίας του ΑΕΙ είναι έντονη και αυτό το σκηνικό προδιαγράφει το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει ενόψει των πρυτανικών εκλογών τον προσεχή Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο νόμος 4009/11 εφαρμόζεται στα υπόλοιπα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στο Παν. Αιγαίου έχουν επιλεγεί οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις για τις εκλογές που θα οργανωθούν στις 8 Μαΐου, ενώ σε ΑΠΘ και ΕΜΠ έγινε προκήρυξη πρυτανικών εκλογών.

Ειδικότερα, το νέο επεισόδιο της γνωστής κόντρας στο ΕΚΠΑ πυροδότησε η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να οργανωθούν κοσμητορικές εκλογές στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή, με υποψηφίους και τους πανεπιστημιακούς που είχε απορρίψει το Συμβούλιο (Σ.Ι.). Τα φώτα, βέβαια, στρέφονται στην Ελένη Καραμαλέγκου, η υποψηφιότητα της οποίας για τη Φιλοσοφική απερρίφθη παρότι ήταν η μόνη. Μετά την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής (ανακοινώθηκε την Παρασκευή 4/4) ο πρόεδρος του Σ.Ι. Δημήτρης Μπερτσιμάς έστειλε (το Σάββατο 5/4) επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον κ. Πελεγρίνη και τα μέλη ΔΕΠ των δύο σχολών (με κοινοποίηση στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή) στην οποία αναφέρει ότι η προκήρυξη εκλογών «δεν είναι σύννομη, καθώς η υποψηφιότητα Καραμαλέγκου είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο». Η επιστολή Μπερτσιμά πυροδότησε υπόγειες αντιδράσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, με αποτέλεσμα χθες ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής να απαντήσει στο Σ.Ι. και τον κ. Πελεγρίνη ότι πρέπει να εφαρμόσουν του νόμους 4009/11, και 4076/12 όπως ερμηνεύθηκαν από πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοικούμενα, το υπουργείο κάνει έλεγχο νομιμότητας» ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, αιτιολογώντας την απάντηση Κυριαζή. Αλλωστε, ουσιαστικά, η διαμάχη στο ΕΚΠΑ πυροδοτείται από τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που ζητεί επαρκή αιτιολόγηση της απόρριψης υποψηφιότητας και με κριτήρια «το αναγνωρισμένο κύρος και τη σημαντική διοικητική εμπειρία για τον κοσμήτορα» όπως είπε.

Αιτιολόγηση

Η εφορευτική επιτροπή της Φιλοσοφικής Σχολής προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών καθώς υποστηρίζει ότι το ΝΣΚ ετάχθη υπέρ της άποψης ότι το Σ.Ι. του ΕΚΠΑ δεν αιτιολόγησε επαρκώς την απόρριψη, ενώ το Σ.Ι. υποστηρίζει το αντίθετο. Ιδού, λοιπόν, πώς το Σ.Ι. αιτιολόγησε την απόρριψη της κ. Καραμαλέγκου: «Με τη στάση την οποία έως τώρα έχει τηρήσει η κ. Καραμαλέγκου, καθώς και τις δημόσιες δηλώσεις της σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τόσο αναφορικά με τις εκλογές των μελών ενός ανωτάτου συλλογικού οργάνου όπως του Συμβουλίου όσο και με την εν γένει εφαρμογή του νόμου και ιδίως τη στάση της σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, την ανοχή και την παράλειψη νόμιμης αντιμετώπισης της άσκησης βίας εκ μέρους μειοψηφιών φοιτητών, δεν παρέχει εχέγγυα τήρησης του Νόμου για την άσκηση των διοικητικών της καθηκόντων». Είναι επαρκής αιτιολόγηση; Υπάρχουν αναλυτικά πρακτικά της συζήτησης στο Σ.Ι. για την απόρριψη της υποψηφιότητας Καραμαλέγκου, όπως έχει υποστηρίξει η ΠΟΣΔΕΠ εδώ και ένα μήνα; «Η πόλωση δεν ευνοεί κανέναν» ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ που τάσσεται υπέρ του νέου πλαισίου στα ΑΕΙ…

«Oχι» σε πανεπιστημιακή ασφάλεια

Απόλυτα αρνητική παρουσιάζεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η ΟΝΝΕΔ για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ύστερα από τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η Νεολαία  ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «είναι χρέος των φοιτητών με τη συλλογική τους δράση, και της πανεπιστημιακής κοινότητας συνολικά, ν’ απομονώσουν πρακτικές βίας και τραμπουκισμού». Η πρόταση της ΟΝΝΕΔ επαναδιατυπώθηκε (είχε διατυπωθεί και παλαιότερα) μετά την επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από ομάδα περίπου 25 κουκουλοφόρων, κρανοφόρων με λοστούς και καδρόνια, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν και δύο από αυτοί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

«Το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει ανάγκη από Αστυνομία, αλλά από αξιοπρεπή χρηματοδότηση, επαρκείς παροχές, σίτιση και στέγαση καθώς και από πτυχία με αξία που δεν θα λειτουργούν ως διαβατήρια για την ανεργία, την επισφάλεια ή, στην καλύτερη, τη μετανάστευση. Από εκεί και πέρα, είναι χρέος των φοιτητών με τη συλλογική τους δράση, και της πανεπιστημιακής κοινότητας συνολικά, ν’ απομονώσουν πρακτικές βίας και τραμπουκισμού τις οποίες, παρατάξεις σαν τη ΔΑΠ, έχουν κάνει επιστήμη και σήμερα μας κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη συγκεκριμένη πρόταση, είτε είναι της ΟΝΝΕΔ είτε οποιουδήποτε άλλου στο μέλλον, απαντάμε σαφώς: Ούτε να το σκέφτεστε!»

Βέβαια, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ΟΝΝΕΔ, η οποία στην ανακοίνωσή της μετά τα έκτροπα της Τετάρτης ανέφερε ότι «γεννά ερωτήματα η στάση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έσπευσε, για πρώτη φορά, να επικοινωνήσει με εκπροσώπους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και να δηλώσει άγνοια για το περιστατικό και καμία ευθύνη των μελών της για την επίθεση, χωρίς να έχει προηγηθεί καταγγελία μας σε βάρος τους. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε η επίσημη καταδίκη του γεγονότος, αρνήθηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή