Αύξηση επισκέψεων σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Αύξηση επισκέψεων σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή προς τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έκαναν το 2013 οι ασφαλισμένοι. Πέρυσι αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς κατά 11,7% σε σχέση με το 2012, ενώ αντίθετα μειώθηκε ο αριθμός των επισκέψεων στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ κατά 27,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, το 2013 ο Οργανισμός κλήθηκε να αποζημιώσει στους συμβεβλημένους γιατρούς 9.236.337 επισκέψεις ασφαλισμένων, έναντι 8.268.148 επισκέψεων το 2012. Αντίστοιχα δέχθηκε στις δικές του μονάδες 10.395.122 ασφαλισμένους έναντι 14.280.074 ασφαλισμένους που είχε εξυπηρετήσει το 2012. Τις περισσότερες επισκέψεις ασφαλισμένων (2.513.341) δέχθηκαν το 2013 οι συμβεβλημένοι παθολόγοι και ακολούθησαν οι καρδιολόγοι (1.520.857 επισκέψεις), οι γενικοί γιατροί (862.986) και οι γυναικολόγοι (681.561). Στις δομές του ΕΟΠΥΥ τη μεγαλύτερη κίνηση είχαν τα ιατρεία των παθολόγων (1.949.200 επισκέψεις), καρδιολόγων (1.258.453), ορθοπεδικών (1.103.920) και παιδιάτρων (702.975 επισκέψεις).

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η αύξηση των επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς, παρά τις ελλείψεις τους και την ύπαρξη του πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα, «αυξάνουν την ευθύνη όλων μας για ακόμα πιο ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες». Η Ενωση δημοσιοποίησε τα στοιχεία αυτά με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των όρων της νέας σύμβασης των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Σχετική συνάντηση «γνωριμίας» με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΠΥΥ έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα και η πρόθεση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις πριν από τα τέλη Μαΐου. Στους περίπου 4.500 συμβεβλημένους γιατρούς θα προστεθούν περίπου 2.500 γιατροί των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, καθώς και νέοι γιατροί ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων (ελλείψεις σε κάποιες περιοχές ή σε ειδικότητες). Μεταξύ των διαπραγματευτικών στόχων της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι το δικαίωμα ανανέωσης όλων των συμβάσεων και η αύξηση των ιατρικών αμοιβών.

Εν τω μεταξύ, για έμμεση αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «στο τελευταίο, προ ημερών, Δελτίο Τιμών του υπουργείου Υγείας, εκτός της μείωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων, υπήρξε τεράστια μείωση στην τιμή αναφοράς αυτών, δηλαδή την τιμή με την οποία τα ασφαλιστικά Ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να αγοράσει φάρμακο με λιανική τιμή μεγαλύτερη της τιμής αναφοράς, τότε θα πληρώσει ο ίδιος τη διαφορά. «Με αυτόν τον έμμεσο -πλην σαφή τρόπο- ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών», αναφέρει ο ΦΣΑ.

Την ίδια στιγμή, την έντονη ανησυχία κοινωνικών φορέων για επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, προκαλεί το νέο κύμα διαθεσιμότητας στο ΕΣΥ γιατρών και οδηγών νοσοκομείων. Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Λέρου και Πάτμου Μιχ. Κόλια και Γρ. Στόικα, δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν λύσεις εάν στην πράξη υπάρξουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα των οδηγών. Το ενδεχόμενο, η νέα διαθεσιμότητα να εξωθήσει πολλούς έμπειρους γιατρούς εκτός ΕΣΥ, τονίζει σε ψήφισμά της η Ενωση Νοσοκομειακών γιατρών πρώην νοσοκομείων ΙΚΑ που ζητεί την αναστολή της εφαρμογής της σχετικής τροπολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή