Οργανισμούς στα ΑΕΙ ώς τον Μάιο ζητεί ο Αρβανιτόπουλος

Οργανισμούς στα ΑΕΙ ώς τον Μάιο ζητεί ο Αρβανιτόπουλος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελεσίγραφο να συγκροτήσουν έως τα τέλη Μαΐου τους Οργανισμούς Λειτουργίας στέλνει στα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Την ίδια στιγμή, δίνει διαβεβαιώσεις ότι τελειώνει το… μαρτύριο της αναμονής των περίπου 350 πανεπιστημιακών που περιμένουν τον διορισμό τους έως και τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, παραπέμπει στον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα την ικανοποίηση των οικονομικής φύσης αιτημάτων των πανεπιστημιακών. «Ζητούμε από την κυβέρνηση και τον συνάδελφο πανεπιστημιακό, υπουργό Παιδείας, να στηρίξουν εμπράκτως τα πανεπιστήμια, που είναι ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Τα βασικότερα ζητήματα είναι η ενίσχυση των ιδρυμάτων σε προσωπικό (διδακτικό-ερευνητικό και διοικητικό), σε οικονομικούς πόρους σε συνδυασμό με αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, και η υιοθέτηση των αλλαγών βασικών σημείων του θεσμικού πλαισίου ώστε να πάψει να αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία των ΑΕΙ» δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αρβανιτόπουλο. Τα ίδια θέματα θα συζητηθούν και στην 75η τακτική διήμερη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων που αρχίζει σήμερα.

Ειδικότερα, ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες με την εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, που είχε εκφράσει έντονη δυσφορία για την έλλειψη διαλόγου με το υπουργείο. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθόπουλο από τη συνάντηση προέκυψαν τα εξής:

• Ο υπουργός ζήτησε από τα ΑΕΙ να προχωρήσουν στη συγκρότηση Οργανισμού (ένα είδος καταστατικού χάρτη) έως τον Μάιο, κάτι που θα διευκολύνει τη διαδικασία επανατοποθέτησης στα ιδρύματα των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ως προς το τελευταίο αυτό θέμα, ο κ. Αρβανιτόπουλος παρουσιάστηκε καθησυχαστικός ότι σύντομα θα λήξει (εκκρεμεί από αρχές Ιανουαρίου).

• Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα κονδύλια για τον διορισμό των περίπου 350 πανεπιστημιακών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα ζητήσει οι 350 να μην προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό που θα προκύψει για το 2014 από την εφαρμογή της αναλογίας 1:10 προσλήψεων /συνταξιοδοτήσεων, για κάθε υπουργείο.

• «Δεν θα κάνουμε αποσπασματικές αλλαγές» απάντησε ο υπουργός στο αίτημα για αλλαγές στο σύστημα των πρυτανικών και κοσμητορικών εκλογών.

• Συζητήθηκε το θέμα της μη φορολόγησης των επιδομάτων των πανεπιστημιακών, αφού το ΣτΕ έκρινε τη φορολόγησή τους αντισυνταγματική. Το θέμα ετέθη και στη συνάντηση που είχε η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εάν δεν βρεθούν τα μέτρα αναπλήρωσης της απώλειας για τα κρατικά ταμεία. Η ΠΟΣΔΕΠ υπολογίζει το κόστος σε 6,5 εκατ. ετησίως.

• Ο υπουργός είπε ότι τα Συμβούλια πρέπει να αιτιολογούν πλήρως τις αποφάσεις τους για την απόρριψη υποψηφίων κοσμητόρων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το Συμβούλιο του Παν. Αθηνών θα ζητήσει σήμερα από τον πρύτανη, Θεοδόσιο Πελεγρίνη, να επαναπροκηρύξει κοσμητορικές εκλογές στη Φιλοσοφική Σχολή, προκαλώντας τις οξύτατες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της Φιλοσοφικής που υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο μεροληπτικά απέρριψε την υποψηφιότητα της κ. Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή