Αύξηση επισκέψεων άνευ χρέωσης σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Αύξηση επισκέψεων άνευ χρέωσης σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκ νέου αύξηση του αριθμού των επισκέψεων ασφαλισμένων που θα δέχονται χωρίς χρέωση οι συμβεβλημένοι γιατροί προχώρησε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η κίνηση αυτή γίνεται με δεδομένες τις «αστάθειες» που παρουσιάζει στα πρώτα του βήματα το ΠΕΔΥ -Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας- και προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρούς οι ασφαλισμένοι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου οι συμβεβλημένοι γιατροί θα έχουν ανώτατο μηνιαίο όριο/αριθμό επισκέψεων τις 300. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση ΕΟΠΥΥ και γιατρών, το σχετικό μηνιαίο «πλαφόν» είναι 200 επισκέψεις. Από τον Δεκέμβριο ’13 έως και τον περασμένο Μάρτιο ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στις 400 λόγω της μη λειτουργίας των πολυϊατρείων του Οργανισμού. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι από τον Απρίλιο επανέρχεται το πλαφόν στις 200 επισκέψεις, αποφασίστηκε εκ νέου αύξησή του στις 300 «ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόσβασης σε ιατρούς οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού τη συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, μέχρι τη λειτουργική ενοποίηση του νέου συστήματος της ΠΦΥ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, με τον στόλο του ΕΚΑΒ, υπαλλήλους των νοσοκομείων αλλά και οδηγούς δήμων και περιφερειών, θα καλύψουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες τα κενά στην παροχή υπηρεσιών που άφησε η εφαρμογή της διαθεσιμότητας διάρκειας ενός μηνός των περίπου 640 οδηγών νοσοκομείων ΕΣΥ. Ειδικότερα, το ΕΚΑΒ έχει αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τη διακομιδή ασθενών, μονάδων αίματος και βιολογικού υλικού. Ειδικά για περιοχές όπου δεν μπορεί να καλύψει το ΕΚΑΒ (π.χ. μικρά νησιά) μετακινούνται οδηγοί διασώστες του ΕΚΑΒ ώστε για ένα μήνα να καλύψουν το κενό. Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσέφεραν οι οδηγοί των νοσοκομείων (όπως μεταφορές τροφίμων, ιματισμού κ.ά.) οι Υγειονομικές Περιφέρειες είτε αναθέτουν προσωρινά αυτά τα καθήκοντα σε υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων των ίδιων των νοσοκομείων, είτε ζητούν τη συμβολή Περιφερειών και δήμων για προσωρινή μετακίνηση οδηγών. Εντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που σε ανακοίνωσή της αναφέρει «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και ταυτόχρονα οι υπάλληλοι που εκτελούν καθήκοντα οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος είναι έκθετοι σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις». Αναστάτωση έχει προκαλέσει και στα νοσοκομεία η διαθεσιμότητα.

Eξώδικο

Εξώδικη διαμαρτυρία για τη μετακίνηση γιατρών των Κέντρων Υγείας σε μονάδες του ΠΕΔΥ απέστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Η Ομοσπονδία ζητεί από τους διοικητές να ανακαλέσουν τις σχετικές αποφάσεις που όπως τονίζει «πλήττουν στον πυρήνα του το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή