Κάμερες κατέγραψαν τις κινήσεις των βομβιστών

Κάμερες κατέγραψαν τις κινήσεις των βομβιστών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δράστες στάθμευσαν το αυτοκίνητο-βόμβα στην είσοδο του υπόγειου parking του εμπορικού κέντρου Attica στις 5.03 π.μ. Οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από υπαλλήλους security του εμπορικού κέντρου. Ο ένας από τους μάρτυρες που ειδοποίησε την Αμεση Δράση κατέθεσε ότι διέκρινε ένα άτομο που φορούσε κράνος να σταθμεύει το κλεμμένο Nissan Sunny απέναντι ακριβώς από την πλαϊνή είσοδο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος και να απομακρύνεται χωρίς προηγουμένως να ασφαλίσει τις πόρτες του Ι.Χ.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. τις κινήσεις των δραστών κατέγραψαν και οι κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν στα κτίρια επί της οδού Αμερικής. Στα βίντεο διακρίνεται ο βομβιστής να κατευθύνεται πεζός προς τη συμβολή των οδών Αμερικής και Πανεπιστημίου και να επιβιβάζεται σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε συνεργός του (επίσης φορούσε κράνος). Οι δύο άγνωστοι απομακρύνθηκαν με κατεύθυνση προς την οδό Ακαδημίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων security, η μηχανή (πρόκειται κατά πληροφορίες για Yamaha X.T. σκούρου χρώματος) δεν είχε πινακίδα κυκλοφορίας, ενώ έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί παρά τις έρευνες των αστυνομικών.

Κατά πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθηκε από τους αυτόπτες για τις κινήσεις των βομβιστών σχεδόν ταυτόχρονα με τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το πρώτο στις 5.10 π.μ. στην ιστοσελίδα Zougla.gr και το δεύτερο στις 5.13 π.μ. στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο ήλεγξαν το Nissan Sunny (μοντέλο του 1991) και διαπίστωσαν ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας του ήταν πλαστές καθώς αντιστοιχούσαν σε άλλου τύπου Ι.Χ. Επειτα από έλεγχο στο απόκομμα του ασφαλιστήριου συμβολαίου διαπιστώθηκε ότι το όχημα είχε κλαπεί την 5η Απριλίου από την Καισαριανή. Σημειώνεται ότι ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε φέρεται να είπε τα εξής: «Δεν είναι φάρσα. Στην οδό Αμερικής μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει αυτοκίνητο με 74 κιλά εκρηκτικά και θα εκραγεί σε 45 λεπτά».

Η έκρηξη πράγματι σημειώθηκε ύστερα από 45 λεπτά, στις 5.58 π.μ. και ενώ η περιοχή είχε αποκλειστεί από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πηγή από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο υπάλληλοι ασφαλείας τραυματίστηκαν ελαφρά από το ωστικό κύμα, ενώ και το εσωτερικό των γραφείων όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Εποπτείας της τράπεζας υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Ζημιές εξαιτίας του ωστικού κύματος υπέστησαν επίσης οι βιτρίνες καταστημάτων που βρίσκονται σε ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, το θέατρο «Αλίκη» υπέστη σοβαρές φθορές, ενώ το κλεμμένο Nissan Sunny καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν AMFO. Δεν πρόκειται για τυποποιημένο «εργοστασιακό» προϊόν αλλά για οικιακής παρασκευής εκρηκτικό που αποτελεί πρόσμειξη νιτρικής αμμωνίας εμποτισμένης με πετρέλαιο. Εως αργά χθες, ωστόσο, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν προσδιορίσει επ’ ακριβώς το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σημειώνεται πως εξαιτίας της έκρηξης απαγορεύτηκε για ώρες η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στους δρόμους γύρω από το σημείο που εξερράγη ο αυτοσχέδιος μηχανισμός, ενώ το τμήμα της οδού Αμερικής μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου παρέμενε μέχρι αργά χθες κλειστό από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή