Μεγάλες ανακατατάξεις στην Ελληνική Αστυνομία φέρνουν οι κρίσεις

Μεγάλες ανακατατάξεις στην Ελληνική Αστυνομία φέρνουν οι κρίσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν χθες, υπό την προεδρία του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη, οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ετσι, στο Νο 2 του σώματος ανήλθε ο κατά το παρελθόν επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., Σπύρος Παπασπύρου. Θέση «επιτελάρχη» καταλαμβάνει ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ενώ επικεφαλής των νεοσύστατων κλάδων Αλλοδαπών και Ασφάλειας αναλαμβάνουν οι κ. Μανώλης Κατριαδάκης και Ηλίας Γεωργακόπουλος αντίστοιχα.

Στις θέσεις των υποστρατήγων αποστρατεύθηκαν από το σώμα 13 αξιωματικοί, ενώ στον ίδιο βαθμό (διατηρητέοι) παρέμειναν μεταξύ άλλων οι κ. Γιώργος Νίτσας (επικεφαλής μέχρι πρότινος της Διεύθυνσης Προσωπικού) και Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας που μέχρι χθες κατείχε τη θέση του ΓΑΔΑ. Χρέη ΓΑΔΑ αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στον Πειραιά, Γιάννης Διαμαντόπουλος. Ο κ. Νίτσας αναλαμβάνει χρέη Β΄ βοηθού του Κλάδου Ασφάλειας, ενώ ο κ. Μιχαιρίνας Α΄ βοηθού του Κλάδου Τάξης. Στη θέση του Νο 1 του Κλάδο Τάξης τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Σοφιός. Μεταξύ των υποστρατήγων που αποστρατεύτηκαν συγκαταλέγονται ο «περιφερειάρχης» Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Επισήμων Γιώργος Σαλαμούρας και ο «περιφερειάρχης» Θεσσαλίας Βασίλης Χαλάτσης.

«Βαθιές» χαρακτηρίζονται οι τομές στον βαθμό του ταξιάρχου, καθώς οδηγήθηκαν σε αποστρατεία 28 συνολικά αξιωματικοί. Στις περισσότερο ηχηρές αποστρατείες συγκαταλέγονται αυτές του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, Αλέξανδρου Δενέκου, του διοικητή της ΔΙ.ΑΣ., Σωτήρη Σωτηρόπουλου, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής, Λουκά Τουρπέτα, και του «ομολόγου» του στη Βορειοανατολική Αττική, Γιώργου Ζαφειρόπουλου. Ο νυν διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Δημήτρης Γεωργατζής, προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και παραμένει στο τιμόνι της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο διοικητής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και αναλαμβάνει «περιφερειάρχης» Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας, Βασίλης Κοντογιάννης, μετακινήθηκε στην Αστυνομική Ακαδημία.

Αναβάθμιση του αρχηγού της Αντιτρομοκρατικής

Τη διοίκηση του νεοσύστατου Κλάδου Ασφαλείας, από κοινού με τον αντιστράτηγο Ηλία Γεωργακόπουλο, αναλαμβάνει ο υποστράτηγος και επικεφαλής μέχρι χθες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Αλκιβιάδης Τζοΐτης. Οπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, αναλαμβάνει χρέη Α΄ βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Ασφαλείας. Από τη νέα του θέση πρόκειται να διατηρήσει υπό την εποπτεία του τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (κατά κόσμον Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), καθώς και να αναλάβει ρόλο συντονιστή και των Διευθύνσεων Ασφαλείας, Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η μετακίνηση – αναβάθμισή του μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς πρόκειται για τον μακροβιότερο διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, το τιμόνι της οποίας ανέλαβε το φθινόπωρο του 2009. Στο διάστημα της θητείας του η Υπηρεσία σημείωσε σημαντικές επιτυχίες, όπως η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και η σύλληψη μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν συλληφθεί για συμμετοχή σε εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις 54 άτομα, ενώ για διασυνδέσεις με ομάδες της διεθνούς τρομοκρατίας, 26.

Στην Αντιτρομοκρατική και τον κ. Τζοΐτη ανετέθη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και η έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επειτα από επιβεβλημένη απουσία μερικών ημερών εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε, αναμένεται να επανέλθει αναβαθμισμένος στην υπηρεσία του.

Ο κ. Ηλίας Γεωργακόπουλος, που προήχθη στη θέση του αντιστρατήγου, μετακινήθηκε στον νεοσύστατο Κλάδο  Ασφαλείας από τη θέση του επιθεωρητή Πελοποννήσου που κατείχε μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή