Δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στον Μαραθώνα

Δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στον Μαραθώνα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά για τη ζωή των κατοίκων της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής δεν είναι. Ο Δήμος Μαραθώνα, που περιλαμβάνει και τις περιοχές Νέας Μάκρης και Γραμματικού, ξεκινάει με κοινοτική χρηματοδότηση τη μελέτη για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού. Ετσι στοχεύει μέσα στα επόμενα χρόνια να αλλάξει σελίδα, σε ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς παραμένει ανοιχτό σε μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας.

Αύριο το πρωί, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης υπογράφεται από τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ιορδάνη Λουίζο και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, η ένταξη της μελέτης (προϋπολογισμού 5,1 εκατ. ευρώ) στο ΕΣΠΑ. «Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την περιοχή μας», λέει στην «Κ» ο κ. Λουίζος. «Θα αντιμετωπιστεί επιτέλους η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Θα προστατεύσουμε τον ιστορικό κόλπο του Μαραθώνα, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αν δεν προχωρήσουν τα έργα, σε 10-15 χρόνια θα κολυμπάμε σε μια λίμνη λυμάτων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι με τις πρώτες βροχές υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι, ευτυχώς λίγοι, που προκαλούν τεράστια ζημιά αδειάζοντας τους βόθρους τους στον δρόμο!».

Οικισμοί και ενότητες

Η μελέτη αφορά την κάλυψη με δίκτυο αποχέτευσης των οικισμών Νέας Μάκρης συμπεριλαμβανομένων των ενταγμένων στο σχέδιο πόλης ενοτήτων (τμήμα Ζούμπερι, Ανατολή, τμήμα Αγίας Μαρίνας, Ερυθρός), τον Μαραθώνα (συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Παντελεήμονα), το Γραμματικό, τον Νέο Βουτζά, το Καλέτζι και το Σούλι. Επίσης, τα απαραίτητα έργα για τη μεταφορά των λυμάτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (αγωγοί μεταφοράς και αντλιοστάσια). Και τέλος την ίδια την εγκατάσταση, η οποία θα παράγει νερό κατάλληλο για επανάχρηση (λ.χ. άρδευση, πλύσιμο δρόμων) και παραγωγή ενέργειας από την εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου.

Σύμφωνα με τον δήμο, τα έργα μεταφοράς, ο βιολογικός καθαρισμός και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων θα καλύπτουν ως δυναμικότητα και τις ανάγκες των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και των οικοδομικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Παράλληλα με τη μελέτη, στις αρχές του προηγούμενου έτους εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) του έργου, το πρώτο βήμα της διαδικασίας αδειοδότησης, ενώ υπό εκπόνηση βρίσκεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Υπολογίζουμε ότι για την πρώτη φάση κατασκευής των υποδομών θα χρειαστούν περί τα 80-100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε σε κοινοτική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια. Οπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας», λέει ο κ. Λουίζος.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς αποχέτευση παραμένει σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών (η πρώτη καταδίκη ήταν το 2007). Η Κομισιόν ζήτησε από το Ευρωδικαστήριο να επιβάλει πρόστιμα, προτείνοντας κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 11,5 εκατ. ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47.000 ευρώ μέχρις ότου τηρηθούν οι υποχρεώσεις. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 17 οικισμούς που δεν τηρούσαν τη νομοθεσία το 2007 έχουν συμμορφωθεί και το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι περιοχές Σπάτων, Ραφήνας και Λούτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή