Μαρτυρία αστυνομικής βίας από Καναδό καλλιτέχνη προσκεκλημένο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μαρτυρία αστυνομικής βίας από Καναδό καλλιτέχνη προσκεκλημένο του Πανεπιστημίου Αθηνών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Με μια δυσάρεστη εμπειρία στις αποσκευές του θα επιστρέψει στην πατρίδα του ο Καναδός καλλιτέχνης και μηχανικός ήχου O. R. ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να συμμετέχει στο ερευνητικό εργαστήριο EMDL που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Όπως καταγγέλλει, επιστρέφοντας το βράδυ της 9ης προς 10η Απριλίου στο ξενοδοχείο του, επί της οδού Ιπποκράτους, έπεσε θύμα αναίτιας λεκτικής, αλλά και σωματικής βίας από άνδρες της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, ο Ο. R. αναφέρει: «Tην Πέμπτη 10 Απριλίου, μισή ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα, καθώς επέστρεφα περπατώντας στο ξενοδοχείο μου στην οδό Ιπποκράτους, είχα μια σύντομη ανταλλαγή βλεμμάτων με έναν αστυνομικό. Όταν τον προσπέρασα, τον άκουσα να μιλάει ελληνικά και νόμισα ότι απευθυνόταν σε μένα. Τότε αυτός φώναξε άλλους δύο αστυνομικούς που στέκονταν στην άλλη άκρη του δρόμου και μέσα σε δευτερόλεπτα όλοι τους (3 αστυνομικοί με χακί των ΜΑΤ με εξοπλισμό και ασπίδες) με έσπρωξαν, με κόλλησαν στον τοίχο και με ακινητοποίησαν με τις ασπίδες τους.

Μου ούρλιαζαν στα ελληνικά και τους είπα να ηρεμήσουν και ότι μιλούσα αγγλικά. Με πίεζαν τόσο δυνατά στον τοίχο που στεκόμουν στις μύτες των ποδιών μου! Τότε ο αστυνομικός που μου είχε μιλήσει στην αρχή με άφησε να φύγω κι αφού είχα περπατήσει 7-8 βήματα ένας από αυτούς με κλώτσησε δυνατά στην πλάτη. Τότε γύρισα και τους ρώτησα “Γιατί με κλωτσήσατε;”. Σε κατάσταση σοκ, τελικά περπάτησα μέχρι το ξενοδοχείο μου».

Το περιστατικό δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γιώργος Πλειός, αναφέροντας ότι πράξεις που θυματοποιούν ανυποψίαστους πολίτες και μάλιστα ξένων χωρών, δεν αρμόζουν σε δημοκρατικές και ευνομούμενες κοινωνίες, ενώ τραυματίζουν βάναυσα το διεθνές κύρος της χώρας και των κατοίκων της. «Το εν λόγω πλήγμα, αυτονοήτως, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο τη στιγμή που αφορά προσκεκλημένους από ελληνικά πανεπιστήμια διακεκριμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες ξένων χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά καλώντας τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και να αποδώσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ευθύνες.

Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της Αστυνομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή