Εμπλοκές στο Αιγαίο, δύο χρόνια μετά

Εμπλοκές στο Αιγαίο, δύο χρόνια μετά

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Επειτα από σωρεία προκλήσεων τους τελευταίους μήνες, χθες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά, η μία βόρεια της Σαμοθράκης και η άλλη νοτιοδυτικά της Λήμνου. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια που σημειώνεται εμπλοκή.

Το απόγευμα της Τρίτης σχηματισμός 4 τουρκικών F-16, όλων οπλισμένων, εισήλθε στο FIR Αθηνών και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) στο Βόρειο Αιγαίο. Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε δύο ζεύγη F-16 και ξεκίνησε τη διαδικασία αναχαίτισης. Οταν τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση 1,5 μιλίου, τα τουρκικά έκαναν στροφή και στράφηκαν εναντίον τους, προχωρώντας έτσι σε εμπλοκή. Αυτό συνέβη και τις δύο φορές, και βόρεια της Σαμοθράκης και νοτιοδυτικά της Λήμνου, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο συμβάν, αλλά ότι υπήρχε πρόθεση κλιμάκωσης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις παραβιάσεις του ΕΕΧ που σημειώθηκαν την 25η Μαρτίου -κατά παράβαση υφιστάμενων συμφωνιών- στις επαναλαμβανόμενες πτήσεις ανάμεσα στα ανατολικά ελληνικά νησιά, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και τις συνεχείς διελεύσεις τουρκικών πλοίων από τα χωρικά μας ύδατα τους τελευταίους μήνες. Στο ΥΠΕΘΑ και στο ΥΠΕΞ, όπου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, εκτιμούν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαγωγή της εσωτερικής πολιτικής κρίσης στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή