Χιόνι και κρύο στα βορειοδυτικά

Χιόνι και κρύο στα βορειοδυτικά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μια σχετικά αναπάντεχη «λευκή εισβολή» χιονιού και κρύου παρατηρήθηκε χθες σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις, ακόμη και καταιγίδες στα πεδινά.

Ο νομός Ιωαννίνων ήταν από εκείνους που επλήγησαν ιδιαίτερα, ενώ η νυκτερινή καταιγίδα και οι κεραυνοί που έπεφταν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη έθεσαν εκτός λειτουργίας υποσταθμούς της ΔΕΗ, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και πολλές κρατικές υπηρεσίες. Το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου έμεινε για δύο ώρες χωρίς ρεύμα, ενώ συνοικίες του κέντρου έμεναν χωρίς ηλεκτρικό για μία-δύο ώρες. Οι κεραυνοί «σημάδεψαν» και αναμεταδότες τηλεοπτικών σταθμών στο Μητσικέλι, με αποτέλεσμα προβλήματα στην αναμετάδοση της τηλεοπτικής εικόνας, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν. Χιόνι έπεσε στα ορεινά χωριά του νομού και σε υψόμετρο πάνω από 1.100 μέτρα.

Χιονόπτωση είχαμε χθες και στην πόλη της Φλώρινας, καθώς και σε πολλές περιοχές του νομού. Στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βίγλας και την επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μικρής έντασης χιονοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης και στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, ενώ και στον νομό Πέλλας οι οδηγοί χρειάστηκαν αλυσίδες. Τα χιόνια συνοδεύτηκαν με πολύ κρύο, με το θερμόμετρο στην πόλη της Φλώρινας να κινείται λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Καστοριά ήταν 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κοζάνη 2 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως, όσο και αν προκαλούν εντύπωση οι φετινές χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, δεν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο για την εποχή. «Στις 16-17 Απριλίου 1988 τα χιόνια είχαν φτάσει μέχρι τα πεδινά της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, αλλά και της Τρίπολης. Χιόνια έπεσαν ακόμα και στην Πάρνηθα και την Πεντέλη!» λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. Στις 15-16 Απριλίου του 1996 είχαμε ψυχρή εισβολή στη βορειοδυτική Ελλάδα (Κοζάνη, Φλώρινα), ενώ στις 8 Απριλίου 1997 χιόνι έπεσε και στο Τατόι, μας θυμίζει ο κ. Ζιακόπουλος. Πιο πρόσφατος είναι ο ανοιξιάτικος χιονιάς, στις 7 Απριλίου 2003, ο οποίος έπληξε τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή. Ο πιο καθυστερημένος χρονικά, σχεδόν καλοκαιρινός χιονιάς εκδηλώθηκε στη βορειοδυτική Ελλάδα στις 7 Μαΐου 1989!

«Τα χθεσινά φαινόμενα δεν είναι ακραία για την εποχή. Απλώς ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ ήπιος, όπως και τα τελευταία χρόνια, και γι’ αυτό προξενούν εντύπωση», σχολιάζει ο κ. Ζιακόπουλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή