ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βελτίωση του καιρού την Κυριακή

veltiosi-toy-kairoy-tin-kyriaki-2018065

Αντιμέτωποι με την κακοκαιρία θα βρεθούν αρχικά οι εκδρομείς του Πάσχα, στη συνέχεια όμως θα αποζημιωθούν από τη βελτίωση του καιρού. Το τριήμερο Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο. «Το θετικό είναι πως σταδιακά, από τη Θεσσαλονίκη και νοτιότερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα βγει ακόμα και ήλιος», είπε στην «Κ» ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. Πάντως, η εισβολή της κακοκαιρίας θα φέρει και αρκετό κρύο, με χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά (άνω των 1.000 μέτρων). «Η Ανάσταση στην Αθήνα θα γίνει με καλό καιρό, αν και με λίγο κρύο, με θερμοκρασίες 16-17 βαθμούς», συμπλήρωσε ο κ. Ζιακόπουλος.

Ο καιρός δεν θα είναι εμπόδιο για το υπαίθριο ψήσιμο του οβελία το Πάσχα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπου θα κυριαρχήσει ήλιος ή συννεφιά, αλλά όχι βροχή. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές στα βόρεια, στα βορειοανατολικά της χώρας και στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου μπορεί να εκδηλωθούν μπόρες. Συνολικά πάντως την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρξει αισθητή βελτίωση του καιρού, ενώ θα ανέβει και η θερμοκρασία φτάνοντας τους 20-22 βαθμούς Κελσίου. «Ετσι αναμένεται να κυλήσει η επόμενη βδομάδα, με ένα θερμό ανοιξιάτικο καιρό», σημείωσε ο κ. Ζιακόπουλος.

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, πλην των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία προχωρεί στην απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Σήμερα οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ρεύμα εξόδου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 6 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Την Κυριακή δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, οι οποίες επανέρχονται τη Δευτέρα του Πάσχα για το ρεύμα εισόδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και την Τρίτη του Πάσχα από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, τα οχήματα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα και ευπαθή προϊόντα. Επίσης, εξαιρούνται τα οχήματα της Πυροσβεστικής (ή όσα κινούνται για υποστήριξή της), καθώς και φορτηγά που κινούνται για την αποκατάσταση ζημιών ΔΕΚΟ.

Eπιστροφή πινακίδων

Επίσης, από χθες επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που είχαν αφαιρεθεί από την Τροχαία. Από την επιστροφή εξαιρούνται αδικήματα που έχουν να κάνουν με οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, υπερβολική ταχύτητα κ.ά.

Επί ποδός για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα βρίσκεται και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία κινητών μονάδων επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και ασθενοφόρων.

Το ΕΚΑΒ απευθύνει έκκληση για προσεκτική οδήγηση, με τήρηση του ΚΟΚ και των ορίων ταχύτητας, καθώς και αποφυγή οδήγησης ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.