Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι, πληρότητα έως και 95% το Πάσχα

Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι, πληρότητα έως και 95% το Πάσχα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιητικά εξελίσσονται στους περισσότερους προορισμούς της χώρας οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα για την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των ξενοδοχειακών και τουριστικών φορέων.

Η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων κυμαίνεται ανά προορισμό από 40% έως 95%. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, καταγράφεται ελαφρά αύξηση των κρατήσεων από την ελληνική αγορά, αν και το Πάσχα φέτος ημερολογιακά πέφτει νωρίτερα σε σχέση με τη περυσινή περίοδο που ήταν τον Μάιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φετινή πασχαλινή περίοδο να έχουν ανοίξει λιγότερα τουριστικά καταλύματα στους νησιωτικούς προορισμούς σε σχέση με το 2013. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αύξηση των κρατήσεων σε τουριστικά καταλύματα ορεινών προορισμών της χώρας, η οποία αποδίδεται από τους τουριστικούς επαγγελματίες στην ξαφνική μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Στον πλέον δημοφιλή προορισμό της χώρας για την πασχαλινή περίοδο, που είναι η Κέρκυρα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων φθάνει στο 90%, αναφέρει στη «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου των ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού, Δημήτρης Διαβάτης. Στην Πορταριά και στον Βόλο οι πληρότητες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 95%, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, συμπληρώνοντας ότι για το τριήμερο οι τιμές κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στη Μύκονο η μέση πληρότητα των μονάδων που έχουν ανοίξει, κυρίως στην πόλη, φθάνει στο 70%, τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Ανδρέας Φιορεντίνος. Θετικά στην αύξηση της ταξιδιωτική κίνησης λειτουργεί το γεγονός ότι φέτος συμπίπτει το ορθόδοξο με το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα και, παράλληλα με τους Ελληνες τουρίστες, έρχονται από το εξωτερικό κυρίως σπουδαστές, καταλήγει ο κ. Φιορεντίνος.

Ο δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, επικαλούμενος στοιχεία των ξενοδοχειακών φορέων του νησιού, σημειώνει ότι η μέση πληρότητα των μονάδων κυμαίνεται στο 80%. Επίσης, εκτιμά ότι φέτος θα υπάρχει αύξηση της τουριστικής κίνησης για την πασχαλινή περίοδο στη Σαντορίνη, όπου έχει ανοίξει το 30% των μονάδων του νησιού. Στα Χανιά λειτουργεί το 50% του ξενοδοχειακού δυναμικού, σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Μανώλης Γιαννούλης, προσθέτοντας ότι η μέση πληρότητα των μονάδων για το Πάσχα φθάνει στο 60%. Στη Χαλκιδική η μέση πληρότητα στα 40 ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά φθάνει στο 75%, επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων του προορισμού, Γρηγόρης Τάσιος. Τις τελευταίες ημέρες, προσθέτει, λόγω της μεταβολής του καιρού καταγράφηκε μια πτώση του ρυθμού των κρατήσεων.

Στην Κεφαλονιά έχει ανοίξει το 15% των ξενοδοχείων για την εορταστική περίοδο και, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Σπύρου Γαλιατσάτου, η μέση πληρότητα των μονάδων θα φθάσει στο 80%. Οπως συμπληρώνει, θετικά λειτουργεί η πτώση έως και 50% στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού. Στη Ζάκυνθο στο 10% των ανοιχτών ξενοδοχείων η μέση πληρότητα φθάνει στο 45%, εκτιμά η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη. Στη Νάξο η μέση πληρότητα στις ανοιχτές μονάδες φθάνει στο 40%, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Γιάννη Μαργαρίτη. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι δύσκολο να αυξηθεί περαιτέρω η πληρότητα επειδή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Καλύτερα από πέρυσι

Στην Αράχωβα η ροή των κρατήσεων για το Πάσχα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Γιάννης Γεωργακός. Οπως προσθέτει, όλα τα ξενοδοχεία στην περιοχή είναι ανοιχτά και η μέση πληρότητά τους φθάνει στο 70%. «Η αλλαγή του καιρού τράβηξε τον κόσμο στο βουνό», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, Ντίνος Δαφαλιάς. Οπως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων στο 50% του δυναμικού των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων που είναι ανοιχτά στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή