Περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Αθήνα

Περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Αθήνα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των κρατήσεων ξένων τουριστών στην Αθήνα, η οποία θα αντισταθμίσει τις απώλειες που υπάρχουν από την εγχώρια αγορά στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, σημειώθηκε για φέτος το Πάσχα, το οποίο, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Αλέξανδρος Βασιλικός συμπίπτει χρονικά με το Καθολικό Πάσχα. Ωστόσο, σε σχέση με τις τουριστικές δυνατότητες της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, θεωρείται χαμηλή. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων για την πασχαλινή περίοδο διαμορφώνεται στο 65%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Trivago, βρίσκεται στην πρώτη θέση των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των Ευρωπαίων τουριστών μεταξύ των ελληνικών προορισμών για το Πάσχα. Eπιπλέον, η Trivago ανέδειξε την Αθήνα ως τον φθηνότερο προορισμό για διαμονή μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την πασχαλινή περίοδο, με τη μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο να κυμαίνεται στα 80 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας για το πρώτο δίμηνο του έτους, ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013, αν και οι τιμές σημείωσαν ελαφρά πτώση.

Εντυπωσιακή ήταν η έναρξη της χρονιάς σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό για την Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα για το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 32,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας σε 429.549. Μόνο τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 36,3%, φθάνοντας σε 167.500. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του αθηναϊκού τουρισμού, σημειώνοντας ότι για φέτος έχουν προστεθεί περισσότερες από 700.000 επιπλέον αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό με προορισμό την Αθήνα. Πάντως, σημείωσε ότι ο αθηναϊκός προορισμός μπορεί να έχει σε ετήσια βάση έως και 6 εκατ. ξένους τουρίστες από 2,5 εκατ. που είχε το 2013.

Eκτιμήσεις Καμίνη για το 2014

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμά ότι το 2014 θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το τελευταίο οκτάμηνο υπάρχουν θετικά στοιχεία και για τον συνεδριακό τουρισμό στην Αθήνα, καθώς καταγράφεται ενδιαφέρον από το εξωτερικό για συνεδριακές και εταιρικές εκδηλώσεις με ορίζοντα διοργάνωσης μέσα στην επόμενη τριετία. Στα θετικά για την Αθήνα φέτος είναι ότι περιελήφθη και στους 25 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, σύμφωνα με σχετική λίστα της διεθνούς ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Tripadvisor, η οποία καταρτίστηκε με βάση τις κριτικές των χρηστών της.

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του προορισμού, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, σημειώνει ότι για την πασχαλινή περίοδο η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων κινείται στο 50%. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσθέτει ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων κινήθηκε μεν ελαφρώς αυξητικά, αλλά οι τιμές παρέμειναν καθηλωμένες. Ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκε κατά 11,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013, φθάνοντας σε 191.095.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή