Ιατροί στο ΠΕΔΥ με προσωρινή διαταγή

Ιατροί στο ΠΕΔΥ με προσωρινή διαταγή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, γιατροί που επέλεξαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και γύρισαν την πλάτη τους στο νέο σύστημα ΠΕΔΥ -Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας- μπορούν να επιστρέψουν στα πολυϊατρεία. Πρόκειται για γιατρούς των πολυϊατρείων που δεν έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, ωστόσο προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της διαθεσιμότητας και της απαγόρευσης άσκησης ελευθερίου επαγγέλματος. Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να τους ζητήσει να εργασθούν στις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ προς εκτέλεση των προσωρινών διαταγών των δικαστηρίων. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα η 1η ΥΠΕ Αττικής καλούσε από την ιστοσελίδα της αυτούς τους γιατρούς να υποβάλουν αίτηση μεταφοράς/μετάταξής τους. Η ανακοίνωση αυτή απεσύρθη λίγο μετά, καθώς, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη της ΥΠΕ, πρέπει να διευκρινιστούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι γιατροί που θα επιστρέψουν στο ΠΕΔΥ με αυτόν τον τρόπο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, καθώς συνεχίζεται η έκδοση προσωρινών διαταγών από τα δικαστήρια μετά τις σχετικές προσφυγές. Στην Αττική αφορούσε περίπου 20 γιατρούς, αριθμός που αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι από τους περίπου 5.000 γιατρούς που εργάζονταν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ υπέβαλαν 2.300, πολλοί εκ των οποίων επίσης προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά της διαθεσιμότητας. Αυτή τη στιγμή 800 γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ με προσωρινές διαταγές διατηρούν το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα οι μονάδες σήμερα να λειτουργούν με γιατρούς τριών ταχυτήτων: με 8ωρο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (όπως προβλέπεται από εγκύκλιο του υπ. Υγείας για το ΠΕΔΥ), με οκτάωρο μη αποκλειστικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και με 5,5 ώρες εργασίας μη αποκλειστικής απασχόλησης.

Συνάντηση

Οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις εντός των μονάδων συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν χθες τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) και του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής Βασίλη Κοντοζαμάνη. Οι εκπρόσωποι των γιατρών εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα «εκρηκτικό κλίμα» στις μονάδες, ενώ ζητούν μετ’ επιτάσεως να αναθεωρηθεί το 8ωρο εργασίας για τους γιατρούς, χαρακτηρίζοντάς το «εξαντλητικό» στις συνθήκες εξωτερικών ιατρείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή