Οικουμενικό Σχολείο με online βιντεομαθήματα και υλικό για το δημοτικό

Οικουμενικό Σχολείο με online βιντεομαθήματα και υλικό για το δημοτικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μεγάλη απήχηση του προγράμματος και οι αντιδράσεις των μαθητών καταδεικνύουν την αξία της τεχνολογίας στη μάθηση στο πλαίσιο του επίσημου σχολικού προγράμματος» αναφέρει ο καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Ουζούνογλου, μιλώντας στην «Κ» για το Οικουμενικό Σχολείο Αθηνά. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σχολείο στο οποίο παρουσιάζονται δωρεάν 8.000 βιντεομαθήματα και εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά, εξοικειωμένα πλέον με τα τεχνολογικά μέσα από μικρή ηλικία, είναι πολύ δεκτικά στη χρήση του Διαδικτύου και της ταμπλέτας-βιβλίου, με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται και μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού.

Ειδικότερα, περισσότερες από 500.000 επισκέψεις έχουν δεχθεί τα μαθήματα δημοτικού σχολείου, που προσφέρονται εδώ και λίγους μήνες στην ιστοσελίδα www.arnos.gr. Αναλυτικότερα παρέχονται, μεταξύ άλλων, δωρεάν διδασκαλία σε βίντεο μαθημάτων, υποστήριξη στο εκπαιδευτικό έργο του δασκάλου (ιδιαίτερη αξία έχει η βοήθεια σε δασκάλους σε ολιγοθέσια σχολεία απομακρυσμένων περιοχών), σενάρια μαθήματος για τον δάσκαλο της επόμενης μέρας, on line εκπαιδευτικό υλικό με νέες τεχνολογίες.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός και πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Κρόκος του Κέντρου On Line Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ, η ύλη των σχολικών μαθημάτων παρουσιάζεται τμηματικά σε βίντεο 5-7 λεπτών.

Τα e-μαθήματα

Στο υλικό έχουν συμμετάσχει πάνω από 10 δάσκαλοι – συνεργάτες του Κέντρου και έχει παρατηρηθεί ότι σε μερικά μαθήματα οι ημερήσιες επισκέψεις ξεπερνούν τις 1.500 με μέση διάρκεια 10 λεπτών. Τα βιντεομαθήματα που προσφέρονται είναι για τα Μαθηματικά, Γλώσσα, Ιστορία, Φυσική και Γεωγραφία, και σύμφωνα με τον κ. Κρόκο τις περισσότερες επισκέψεις δέχονται μαθήματα, τα σχολικά εγχειρίδια των οποίων θεωρούνται από τους μαθητές «δύσκολα».

Παράλληλα, η πλατφόρμα βοηθά ώστε η σχολική ύλη του δημοτικού να είναι προσβάσιμη από κάθε ελληνόπουλο σε κάθε μεριά του πλανήτη -για τον λόγο αυτό και ο επιθετικός προσδιορισμός του «οικουμενικού» στον τίτλο του σχολείου- οι γονείς του οποίου δεν θέλουν το παιδί τους να αποκοπεί από την ελληνική γλώσσα και την εκμάθησή της. Αλλωστε, το Οικουμενικό Σχολείο Αθηνά δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών -πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ουζούνογλου- του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών του ΕΜΠ και του Κέντρου ΑΡΝΟΣ. Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει ο κ. Ουζούνογλου, «τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής μαθητών και γονέων στα μαθήματα του Οικουμενικού Σχολείου δικαιώνουν όχι μόνο τη φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία, αλλά και την ανάδειξη της παιδείας ως το κύριου μέσου επίτευξης των σκοπών της Ομοσπονδίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή