«Ζούμε σε θάλασσα ακτινοβολιών»

«Ζούμε σε θάλασσα ακτινοβολιών»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο εβδομάδες, κάτοικοι του Ιλίου διαπληκτίστηκαν με την αστυνομία, όταν «έκοψαν» τα καλώδια παροχής ρεύματος κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είχε τοποθετηθεί σε μια ταράτσα, πενήντα μέτρα από σχολικό συγκρότημα. Ενας από τους αντιδρώντες συνελήφθη για διακεκριμένη φθορά, όμως σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξε την κινητοποίηση. Ο φόβος των κατοίκων αφορά σε πιθανή, σοβαρή επιβάρυνση της υγείας των μαθητών, θεωρώντας παράλληλα παράνομη την τοποθέτηση κεραίας κοντά σε σχολεία. Το ζήτημα αυτό έχει προσωρινά ρυθμιστεί με το περιθώριο των δύο ετών, που έδωσε στις εταιρείες κινητής ο πρώην υπουργός, κ. Μ. Βορίδης, προκειμένου να νομιμοποιήσουν ή να αποσύρουν κεραίες από το Δίκτυό τους· σε αυτό βασισμένη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έδωσε άδεια για τη λειτουργία της κεραίας. Ο φόβος για την πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, και ειδικότερα καρκίνων, είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς έως σήμερα να έχει δοθεί μια πειστική απάντηση.

Πρόσφατα, τέθηκε σε ανοιχτή διαβούλευση στην Αθήνα η νέα γνωμοδότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε. για απειλές της Δημόσιας Υγείας από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών (SCENIHR), στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Η SCENIHR συγκεντρώνει και συσχετίζει όλα τα ερευνητικά δεδομένα που έχουν εκπονηθεί την τελευταία πενταετία, μεταξύ των οποίων και οι σχετικές επιδημιολογικές μελέτες. H μελέτη υπογραμμίζει ότι δεν έχει προκύψει έως σήμερα «σαφής αιτιολογική σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων ή από τις κυψέλες εκπομπής σήματος και μορφών καρκίνου», αποδυναμώνοντας περαιτέρω την πιθανή στατιστική συσχέτιση γλοιώματος του εγκεφάλου και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας, όπως αυτή που εκπέμπουν τα κινητά.

Η SCENIHR ωστόσο ζητεί να διερευνηθεί διεξοδικά η συσχέτιση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την εμφάνιση λευχαιμιών, «αφήνοντας ανοικτό» το ζήτημα επιπτώσεων της κινητής στο ακουστικό νεύρο.

To σημείο που τονίζει, δεν είναι ούτε τα κινητά ούτε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, αλλά η «συνολική αλλαγή του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε» και τα πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται από τη συσσώρευση ή τον συνδυασμό της έκθεσής μας σε ακτινοβολία με άλλους παράγοντες.

«Το ενδιαφέρον μας στρέφεται περισσότερο σήμερα στον συνδυασμό βλαβερών παραγόντων, όπως είναι για παράδειγμα η έκθεση ταυτόχρονα σε ηλεκτρομαγνητική και ιονίζουσα ακτινοβολία, ή ακτινοβολία και βιοχημική ρύπανση μαζί κ.ο.κ.» λέει στην «Κ» ο κ. Θεόδωρος Σαμαράς, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Επιτροπής του SCENIHR. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Χρήστος Χουσιάδας, επισημαίνει ότι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι υπερρυθμισμένο και τα όρια που έχουν θεσπιστεί, αυστηρότερα από τα διεθνώς αποδεκτά όρια ασφαλείας. «Ζούμε μέσα σε μια θάλασσα από ακτινοβολίες. Μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια υιοθετούμε όλο και περισσότερες ασύρματες συσκευές. Το σωρευτικό πρόβλημα μας δημιουργεί πλέον ερωτήματα και όχι το κινητό αυτό καθαυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή