ΕΚΕΠΥ, κάθε 15 λεπτά ένα θρίλερ

ΕΚΕΠΥ, κάθε 15 λεπτά ένα θρίλερ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατρός ακριτικού νησιού κάλεσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, αναφέροντας περιστατικό ασθενούς με «ακατάσχετη αιμορραγία», την οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διακομιδή του ασθενούς. Τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε απλά και μόνον ένα τραύμα στο δάκτυλο του ποδιού! Αντίθετα, η περίπτωση ασθενούς στην Πελοπόννησο με ανεύρυσμα αορτής ήταν και σοβαρή και δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Κι αυτό διότι οι υπεύθυνοι του πλησιέστερου αγγειοχειρουργικού τμήματος νοσοκομείου αρνήθηκαν να δεχθούν το περιστατικό, λέγοντας ότι είχαν άλλα χειρουργεία. Τακτικά χειρουργεία… Εως ότου γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με νοσοκομείο της Αθήνας και να κανονιστεί η διακομιδή, ο ασθενής είχε καταλήξει.

Ο φόβος – απειρία των γιατρών κυρίως των ακριτικών περιοχών και κυρίως η αγωνία για να σωθεί ο ασθενής, είναι αυτά που καλούνται να διαχειριστούν σε καθημερινή βάση γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί επιστήμονες του ΕΚΕΠΥ. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο συνήθως είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Για παράδειγμα, γιατροί από την περιφέρεια προσπαθούν να προωθήσουν περιστατικά σε νοσοκομεία της Αθήνας. Είτε δεν θέλουν να τα αντιμετωπίσουν είτε φοβούνται», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου. Η συχνότητα με την οποία καλείται να δώσει λύσεις το Κέντρο είναι ένα περιστατικό ανά 15 λεπτά από όλη τη χώρα: από τον συντονισμό της διακομιδής, τη δυσλειτουργία νοσοκομείου, έως και κάποιον «συναγερμό» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για κάποια μεταδοτική ασθένεια.

Και τα πιο δύσκολα περιστατικά συνήθως καταγράφονται το Σαββατοκύριακο, όταν δηλαδή οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν κλείσει και τα νοσοκομεία για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, καλούν το ΕΚΕΠΥ. Οπως π.χ. για να εγκρίνει την παραπομπή ασθενών για απεικονιστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο γιατί έχει χαλάσει το μηχάνημα του δημόσιου νοσοκομείου. Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου σχεδόν απέναντι υπήρχε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, η λάμπα του αξονικού τομογράφου καιγόταν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο… Και τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι κάποιος χάλαγε επίτηδες τη λάμπα!

Πρόσθετη ευθύνη είναι να αντιμετωπίζονται και δυσλειτουργίες από τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, όπως π.χ. η κινητικότητα των οδηγών του ΕΣΥ: υποδιοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου καλεί τον υπεύθυνο στο ειδικό συντονιστικό όργανο που έχει δημιουργηθεί στο ΕΚΕΠΥ, για να ρωτήσει πώς θα μεταφερθεί ένας ασθενής από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στον θάλαμο νοσηλείας, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός εκείνη την ώρα (διαφορετικά κτίρια και σε απόσταση). «Ή θα οδηγήσετε εσείς, ή θα έρθω να τον πάω εγώ. Δεν υπάρχει άλλη λύση» ήταν η απάντηση. Τον πήγε ο υποδιοικητής.

Σχεδόν στο καθημερινό πρόγραμμα είναι και οι απεργίες σε νοσοκομεία, και το ΕΚΕΠΥ καλείται να παρακολουθεί εάν αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία των μονάδων ώστε να παρέμβει εάν χρειαστεί (π.χ. να μη στέλνει περιστατικά σε αυτά). Και συνήθως δεν χρειάζεται. «Ομως σε εμάς ισχύει η παροιμία με τον λύκο και τα πρόβατα. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει ο λύκος. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον λύκο», σημειώνει ο κ. Ευσταθίου. Η υποστήριξη προς τα νοσοκομεία και τους λειτουργούς τους είναι και ηθική. «Μας καλούν γιατροί, φορτισμένοι, κουρασμένοι. Ζητούν λύση για τους ασθενείς και διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις. Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους και την κούρασή τους. Κι εμείς κλινικοί γιατροί είμαστε. Τους ακούμε με υπομονή από το ακουστικό, αλλά ταυτόχρονα ψάχνουμε να τους βρούμε τη λύση», αναφέρει στην «Κ» γιατρός του ΕΚΕΠΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, η μετάβαση των ΤΕΠ των μονάδων Υγείας σε 24ωρη και αυτόνομη λειτουργία, θα λύσει πολλά από τα προβλήματα των νοσοκομείων. «Εχει συσταθεί ειδική επιτροπή που εξετάζει την οργάνωση των αυτόνομων ΤΕΠ που θα ακουμπούν στη λειτουργία των νοσοκομείων χωρίς να επηρεάζονται από τη λειτουργικότητα των κλινικών, και θα έχουν ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς. Εάν οργανωθούν σωστά, στις αστικές περιοχές –π.χ. οκτώ σε Αθήνα και τρία σε Θεσσαλονίκη– ίσως να μη χρειαστεί να εφημερεύουν τα νοσοκομεία», καταλήγει ο κ. Ευσταθίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή