Σε παρακολούθηση 73 άτομα για τον θανατηφόρο κοροναϊό mers

Σε παρακολούθηση 73 άτομα για τον θανατηφόρο κοροναϊό mers

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας των 73 ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο οδηγός ταξί που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τον 69χρονο ασθενή που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό mers.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν θέσει σε παρακολούθηση περίπου 73 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, εκ των οποίων οι 25 ήταν συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία. Για τους υπόλοιπους επιβάτες έχουν ενημερωθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών τους.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά τη διασπορά του ιού και επισημαίνουν ότι το Κέντρο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Στο μεταξύ, ο 69χρονος ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Στις 15:30 ξεκίνησε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του Π.Ο.Υ., του ECDC και του Health Security Committee όπου και θα μεταδοθεί η ελληνική εμπειρία για τη διαχείριση του συμβάντος. Άλλωστε, αυτό ήταν μόλις το δέκατο κρούσμα στην Ευρώπη.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από τον κοροναϊό mers είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή, η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Ιδιαίτερα, τονίζεται η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Στην ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναφέρεται ότι έγινε: 

·         Ιχνηλάτηση επαφών και μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 73 επαφές κρούσματος και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες από τις επαφές του ασθενούς αφορούν κυρίως επαγγελματίες υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κανείς από τους εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές.

·         Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν σε Ιατρικούς Συλλόγους.

·         Στις πύλες εισόδου θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των προξενικών αρχών, και των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.

 Στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τηλεδιάσκεψη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετικό αίτημά τους.  Κατά την ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας και τονίστηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος". 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή