Ανοίγει το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού στο ΠΕΔΥ

Ανοίγει το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού στο ΠΕΔΥ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τίθεται ξανά από σήμερα το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού μέσω των πενταψήφιων αριθμών, για τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ – Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ), ενώ στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι και η δημιουργία συστήματος προγραμματισμού των επισκέψεων στο ΠΕΔΥ και μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να κλείνουν ραντεβού σε γιατρό μονάδας του ΠΕΔΥ μέσω του Διαδικτύου.

Προς το παρόν, πάντως, λειτουργούν οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί 14554, 14784, 14884 και 14900, τους οποίους οι πολίτες μπορούν να καλούν για να κλείσουν κάποιο ραντεβού από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Τα τηλεφωνικά ραντεβού λειτουργούν από σήμερα σε 22 μονάδες ΠΕΔΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, σε 18 μονάδες της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, σε 11 Μονάδες Υγείας της 3ης ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σε 9 Μονάδες της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, σε 8 μονάδες της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε 6 Μονάδες της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και σε 3 μονάδες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ έχει οριστεί και ιατρός υποδοχής, ο οποίος δέχεται χωρίς ραντεβού έκτακτα περιστατικά.

Κάλυψη κενών

Σύμφωνα με τον υπουργό (με δηλώσεις που έκανε στο MEGA) έως το τέλος Μαΐου θα έχουν καλυφθεί τα κενά που υπάρχουν σήμερα σε γιατρούς στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Οπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών που θα στελεχώσουν τις μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας – κυρίως των νησιών.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει την έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 γιατρών που θα επιτελέσουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη συνολικά θα προσληφθούν 2.500 γιατροί που θα έχουν την ευθύνη έως 2.200 πολιτών έκαστος, αλλά και την υποχρέωση εντός δύο ετών να έχουν συμπληρώσει τον ηλεκτρονικό τους φάκελο Υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός εξετάζει, συνταγογραφεί και παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς και στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δηλώσεις του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, σχετικά με επικείμενο κλείσιμο 11 νοσοκομείων, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μελετά τι υπάρχει στο Μνημόνιο και είπε χαρακτηριστικά «όσον αφορά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αυτό έχει τελειώσει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή