Επικηρυγμένος, πρώην Γεωργιανός πράκτορας συνελήφθη στην Πάτρα

Επικηρυγμένος, πρώην Γεωργιανός πράκτορας συνελήφθη στην Πάτρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα στέλεχος των γεωργιανών μυστικών υπηρεσιών από το 2004 έως το 2005, ο Νταβίτ Ακαλάγια, συνελήφθη στις 26 Μαρτίου 2014 στην Πάτρα στην προσπάθειά του να ταξιδέψει στην Ιταλία με το όνομα Οτάρ Ουρουσάντζε. Ο Ακαλάγια είχε στα χέρια του διπλωματικό διαβατήριο και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες επεδίωκε να φτάσει στην Ιταλία όπου διαμένει ο αδελφός του, Μπάτσο Ακαλάγια, πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών της Γεωργίας. Αρχικά οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές δεν είχαν ιδέα ποιον είχαν κρατούμενο και έτσι ο Νταβίτ Ακαλάγια καταδικάστηκε από το μονομελές πλημμελειοδικείο Πατρών σε φυλάκιση 40 ημερών για χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου. Ενα μήνα αργότερα, συγκεκριμένα προχθές, ύστερα από σήμα της Ιντερπόλ, έγινε δυνατόν να ταυτοποιηθεί ο Οτάρ Ουρουσάντζε ως Νταβίτ Ακαλάγια.

Ο αδελφός του, πρώην υπουργός Μπάτσο Ακαλάγια, κατηγορείται στη Γεωργία για το περίφημο σκάνδαλο των φυλακών, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες αξιωματούχοι των φυλακών της χώρας, την περίοδο της διακυβέρνησης Σαακασβίλι, για βασανισμούς κρατουμένων. Το σκάνδαλο έγινε δημόσιο θέμα στη Γεωργία, όταν ένας φρουρός των κεντρικών φυλακών Γκλνταν διοχέτευσε σε ιδιωτικά κανάλια της χώρας βίντεο με βασανισμούς κρατουμένων. Το 2012, πριν από την εμφάνιση των βίντεο, ο Μπάτσο Ακαλάγια είχε δικαστεί στην Τιφλίδα αλλά είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Ο αδελφός του υπουργού που συνελήφθη στην Πάτρα και ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης των μυστικών υπηρεσιών για «την προστασία του συντάγματος» της Γεωργίας, δεν κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα, αλλά επειδή την 5η Ιανουαρίου 2005 έδερνε επί 7 λεπτά έναν πολίτη και έδωσε εντολή την ίδια μέρα να βασανιστούν δύο άλλοι, σύμφωνα με το ερυθρό δελτίο της Γεωργίας στην Ιντερπόλ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν είναι μόνο αυτά τα αδικήματα για τα οποία τον αναζητεί η χώρα του.

Η Γεωργία πάντως για την ώρα έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης με σήμα προς την Ιντερπόλ, στο οποίο περιλαμβάνονται επτά παραγεγραμμένα πλημμελήματα, που έχουν διαπραχθεί το 2004-2005. Οι στερητικές της ελευθερίας ποινές με τις οποίες τιμωρούνται δεν ξεπερνούν τα δύο χρόνια. Ο Ακαλάγια που κρατείται στην Πάτρα υπέβαλε αίτηση πολιτικού ασύλου.

Στην αίτηση αυτή περιγράφει την καταδίωξή του ως «φιλοαμερικανού» από το σημερινό καθεστώς της χώρας του Καυκάσου και τον τρόπο με τον οποίο έφθασε στη χώρα μας (από την Αζαρία στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, όπου φιλοξενήθηκε επί 1,5 χρόνο από επιχειρηματία με εμπόριο ρούχων στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με Γεωργιανό επιχειρηματία). Ο Ακαλάγια αναφέρει επί λέξει στην αίτηση που κατέθεσε στην Πάτρα ότι «με την εκλογή του νέου προέδρου (σ.σ. της Γεωργίας), του Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, αλλά και του νέου πρωθυπουργού, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη και έκρυθμη. Ειδικότερα, επ’ αφορμή των επεισοδίων και της υφιστάμενης στην Ουκρανία πολιτικής κατάστασης, παρακρατικές οργανώσεις έχουν διαμηνύσει ότι θα προβαίνουν σε ακραίες εκδηλώσεις κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας εναντίον οποιουδήποτε εκφράσει φιλοαμερικανικά αισθήματα. Η περίληψή μου στον κατάλογο των επικηρυγμένων καθιστά οφθαλμοφανές ότι κατά την επάνοδό μου στη χώρα μου, σε περίπτωση της υπό εκτέλεση διοικητικής απελάσεώς μου, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική μου ακεραιότητα, καθώς θα αποτελέσω άμεσο και εύκολο στόχο της δράσης των προαναφερόμενων παρακρατικών ομάδων…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή